בדיקת אונקוטייפ פרוסטטה – Oncotype DX GPS 

בדיקה גנומית להערכת אגרסיביות של סרטן ערמונית מקומי

 

סרטן הערמונית הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בישראל. מדי שנה, מאובחנים בישראל כ- 2,400 חולים חדשים עם סרטן הערמונית. כ 60% מאובחנים עם מחלה בשלב מוקדם ומרביתם (97%) בעלי סיכון נמוך לפתח מחלה מסכנת חיים.

על מנת לאבחן סרטן בערמונית, יש צורך בביצוע ביופסיה של בלוטת הערמונית. במידה ואובחן גידול ממאיר, בבדיקה הפתולוגית קובעים את  דרגת ההתמיינות של הגידול לפי מדד הנקרא גליסון, שהוא אחד המנבאים העיקרים של דרגת הסיכון של הגידול. סכום גליסון 6 או פחות משקף דרגת סיכון נמוכה. סכום גליסון 7 משקף דרגת סיכון בינונית וסכום גליסון 8-10 משקף דרגת סיכון גבוהה להתקדמות המחלה ולמוות מסרטן הערמונית.

 

הטיפולים המקובלים בסרטן הערמונית שאובחן מקומי, מבוססים על ניתוח לכריתה רדיקלית של הערמונית או קרינה (קרינה חיצונית או ברכיתרפיה), טיפולים אלה עלולים לגרום לתופעות לוואי, אשר עשויות להשפיע על איכות החיים של החולים ומשפחתם. אופציה טיפולית נוספת לחולים שאובחנו עם סרטן ערמונית המסווג לפי פרמטרים קליניים/ פתולוגיים לסיכון נמוך, היא "מעקב-פעיל".

 

למרות האמור לעיל, לא כל המטופלים שאובחנו עם סרטן הערמונית באותה דרגת סיכון קלינית/פתולוגית, זהים ובעלי "התנהגות" דומה, ייתכנו מצבים שבהם בבדיקת הביופסיה נקבעה רמת סיכון מסוימת בעוד שהגידול עצמו הינו אגרסיבי יותר או פחות.

לפיכך, יכול להיות מצב שבו מטופל שסווג לדרגת סיכון נמוכה על בסיס פרמטרים קליניים/פתולוגיים ולכן יטופל ב"מעקב-פעיל", אך למעשה סובל מסרטן ערמונית אלים יותר ובעל סיכון מוגבר למחלה אגרסיבית יותר. מצד שני, יש חולים שיסווגו לדרגת סיכון גבוהה ולכן יעברו טיפולים מקומיים, בעלי תופעות לוואי משמעותיות, בעוד שהסרטן ממנו הם סובלים אינו אגרסיבי.

מצבים אלו הובילו לפיתוח כלים נוספים, בדיקות גנומיות, הבוחנות את הביולוגיה של הגידול של מטופל ספציפי, על מנת לקבוע את דרגת הסיכון של המטופל ולהתאים את הטיפול בצורה המדויקת ביותר לאותו מטופל.

 

בדיקת  אונקוטייפ פרוסטטה  Oncotype DX GPS היא בדיקה גנומית הבודקת את ביטויים של 17 גנים בתאי הגידול שהוצאו בביופסיה של הערמונית ומספקת מדד גנומי המבוטא במספר 0-100 , המבטא את הביולוגיה הספציפית של הגידול. התוצאה שמתקבלת קובעת עד כמה הגידול אלים (פתולוגיה חמורה), מה הסיכוי לפתח גרורות בעשר השנים הקרובות, ומה ההסתברות לתמותה מסרטן הערמונית בעשר השנים הקרובות. דירוג גנומי גבוה בבדיקה מצביע על גידול אגרסיבי יותר שיש לשקול לטפל בו מיידית ואילו דירוג גנומי נמוך – בשילוב הפרמטרים הקליניים –  מאפשר לשקול לבחור ב"מעקב פעיל" כטיפול.

[השם המלא של הבדיקה הוא   (OncotypeDX Genomic Prostate Score (GPS]

 

בדיקת אונקוטייפ פרוסטטה נחקרה בלמעלה מ-20 מחקרים קליניים שונים הכוללים למעלה מ-  4,500  מטופלים. מחקרים אלה הצביעו על רמת דיוק גבוהה של הבדיקה ועל השפעה חיובית של תוצאות הבדיקה על אופן קבלת החלטות טיפוליות, הן בקרב רופאים והן בקרב מטופלים עם סרטן ערמונית מקומי.

מחקרים אלו הראו שבדיקת אונקוטייפ פרוסטטה הביאה לשינוי בהחלטה הטיפולית עבור אחד מכל ארבעה גברים; כמו כן סיווגה שיעור גבוה יותר של מטופלים לאופציה טיפולית של מעקב פעיל; הביאה להתמדה גבוהה יותר במעקב פעיל לאורך זמן ותרמה להרגשת הביטחון של המטופל בבחירת הטיפול.

 

בדיקת אונקוטייפ פרוסטטה כלולה בהנחיות של איגודים מקצועיים שונים, לצורך גיבוש החלטה טיפולית בחולים עם סרטן ערמונית בסיכון קליני נמוך או בינוני.

 

שימוש בבדיקות גנומיות כמו בדיקת אונקוטייפ פרוסטטה, בשילוב עם המאפיינים הקליניים, מספקת הערכת סיכון מדויקת וספציפית יותר, מאשר סיכון קליני בלבד, ומעניקות מידע מותאם אישית חשוב, המסייע למטופל ולרופא המטפל לקבל החלטה מושכלת, מדויקת וטובה יותר לגבי אופן הטיפול.

להלן שתי כתבות וסרטון וידאו בנושא שנמסרו בחסות חברת רניום אונקוטסט החברה המשווקת את הבדיקה:

לכתבה באתר YNET בריאות, מדצמבר 2020, הקש כאן

לכתבה נוספת מאתר כלכליסט, ממרץ 2021,  הקש כאן

לראיון בנושא עם ד"ר מנחם לאופר, אורולוג בכיר במרכז הרפואי שיבא,  הקש כאן

 

5 הערות לציון (של איצי באר) –

  1. הבדיקה מתאמה לבעלי דרוג גליסון נמוך (3+3)=6, (3+4)= 7 בלבד.
  2. הבדיקה אינה בסל התרופות ועלותה כ- 15000 ₪. יש עליה החזרים מהביטוחים המשלימים של קופות החולים וכן חלק מחברות ביטוח. חשוב שלכל מי שהעניין רלוונטי לגביו יבדוק את זכאותו להחזרים.
  3. השם המלא של הבדיקה: (OncotypeDX Genomic Prostate Score (GPS.
  4. קיימות בדיקות דומות נוספות בשוק.
  5. המידע נמסר מטעם החברה המשווקת את הבדיקות (חברת אונקוטסט). 

OncotypeDX Genomic Prostate Score (GPS)

למידע נוסף, באתר החברה, נא להקיש כאן

 

 

7/2020

איצי באר

אודות המחבר

צור נושא חדש

2 תגובות
  1. ואדים

    שלום
    מבקש לבדוק אפשרות לבדיקה

  2. אלכס פייט

    יצאתי די מבולבל מהצורך או אי הצורך בבדיקה 4k score או בדיקה
    OncotypeDX Genomic Prostate Score (GPS

    האם כדאי לי ללחוץ על דוושת העצירה, אני ממש לפני תחילת טיפולים בקרינה SBRT, עוד לא נקבע תאריך לתחילת 5 ה פרקציות לערמונית וליימפות.
    יש לי בצד אחד 3+3 =6 בצד שני שני נגעים של 3+4= 7, אם חשד לפריצת הקופסית, בלי סימני גרורות מחוץ לקופסית ע"פ psma68. הדאגה העכשווית שלי והדחופה, האם אני צריך לעשות קרינה ללימפות רק כדי להבטיח שלא התחמקו גרורות מעיני הראדר שח ה psma68, שלפי מיטב הבנתי מגלה נגעים מעל גודל של 0.2 מ'מ , כלומר כל נגע מתחת לגטדל כזה היה יכול להחמוק מבדיקת ה פט סיטי, ולעבור ללימפות מבלי שנדע עכשיו, רק בעתיד כאשר הם יתעוררו אחרי גמר הטיפול בזריקת פירמגון. אני מקווה שצוות הרופאים מבין מה ההתלבטות שלי ברגע האחרון. לסיכום, האם יש תופעות לוואי מקרינת הלימפות, האם ניתן לוותר לדעתם על קרינה זו בשלב זה להסתפק בקרינת ה ערמונית ב 5 פרקציות Sbrt, האם בעתיד אחרי המעקב יתגלה שבכל חמקו נגעים ללימפות, אוכל לקבל סבב שני של הקרנות מקומיות. והאם בדיקות גנטיות יכולת לעזור לי להחליט ממש עכשיו ברגע לפני ההקרנות איך להתקדם ואז כדאי לעשות בדיקה גנום ולחכות לתוצאות לפני ההחלטה לגבי קרינת הלימפות. או בכלל אני ב"לחץ" תופעות הלוואי מקרינת הלימפות מזערי, ואז כדאי פשוט ליתר ביטחון להקרין גם את לימפות. סליחה על הדחיפות אבל אכן זה דחוף! אני יכול להעביר במייל או ב whatsapp. את כל התוצאות של הבדיקות שעשיתי עד היום [email protected],. או ±972-54-4559252
    תודה מראש על כל הכוונה בנידון.