ההבדלים בין ההשפעות השליליות של הטיפולים באביראטרון ובאקסטנדי (אנזלוטומייד) על מערכת הלב וכלי הדם
סקירה שיטתית עם ניתוחי מטא-זוגיים ורשתיים (כלומר השוואה בין מחקרים קיימים ברשת)
שורה תחתונה: שימוש באביראטרון הגביר את הסיכון להפרעות לבביות, ואילו אקסטנדי הגבירה במיוחד את הסיכון לעליה בלחץ הדם.
סרטן הערמונית הוא המחלה הממאירה השלישית בשכיחותה עם יותר מ -1.2 מיליון מקרים חדשים שאובחנו בשנת 2018 ברחבי העולם.
טיפול הורמונלי בסיסי במניעת טסטוסטרון (ADT) דווח לראשונה בשנת 1940 והוא חולל מהפכה בטיפולים בסרטן ערמונית גרורתי. ADT נחשב לטיפול המרכזי בחולים בסרטן ערמונית גרורתי. למרבה הצער, כשליש מהחולים שמקבלים טיפול הורמונאלי יפתחו עמידות למניעת הורמונים בתוך שנתיים. לעיתים קרובות נותנים ADT גם כטיפול ראשוני לחולים עם מחלה מקומית. חולים המפתחים עמידות למניעת הורמונים יזדקקו לטיפולים נוספים בנוסף ל- ADT המקובל.
בשנים האחרונות חל שינוי גדול בפרדיגמת הטיפול בסרטן הערמונית המתקדם. בפרט, חומרים הורמונליים חדשים הפכו לאמצעי טיפול חשוב בשלבים שונים של סרטן הערמונית. ארבירטרון, המונע יצור טסטוסטרון שִׁיוּרִי בכל מערכות הגוף, הניתן דרך הפה, ואנזלוטאמיד, מונע כניסת טסטוסטרון לקולטנים של התאים, תכשיר מדור שני, אושרו לחולים עם סרטן ערמונית עמיד למניעת הורמונים.
הערה: הדור הראשון היה קזודקס וביקאלוטאמיד.
שתי התרופות הללו, אביראטרון ואקסטנדי, הוכחו כיעילות לשיפור תוצאות ההישרדות, ונראה שהן לא גורמות לתופעות לוואי חמורות מדי. הן גם פחות רעילות מכימותרפיה, ומחקר קנדי הראה שיש מעבר מכימותרפיה לטיפולים ההורמונליים החדשים כטיפול קו ראשון ב CRPC גרורתי.
עם זאת, השימוש בטיפול הורמונלי אינו נטול סיכונים. מניעת טסטוסטרון עשויה להשפיע על מערכת הלב וכלי הדם ישירות באמצעות תפקוד לקוי של האנדותל, ובעקיפין באמצעות חוסר ויסות במסלולי חילוף החומרים. במחקרים קליניים, טיפול הורמונלי ראשוני (זריקות תלת חודשיות או חצי שנתיות מסוג דקפפתיל או זולדקס ודומיהם) הוכח גם כמגביר את הסיכון לאירועים לבביים כמו אוטם חריף של שריר הלב חריף ושבץ. הבהרה: אֶנְדּוֹתֵל היא רקמת תאים המרפדת את פני השטח הפנימיים של כלי הדם והלימפה ומגשרת בין תוכן כלי הדם לסביבתו.לקריאה על המונח בויקיפדיה הקש כאן.
סרטן הערמונית נוטה להופיע אצל גברים קשישים עם מחלות רקע, ואלה הם גם החולים הפגיעים להתפתחות אירועים לב וכלי דם.
כיוון שאביראטרון ואקסטנדי משפיעים גם הם על המסלולים ההורמונליים, קיים חשש שיובילו לעלייה נוספת בסיכון הלב וכלי הדם בטווח הארוך. סיכון כזה עשוי להיות מוגבר עוד יותר כיוון שלעיתים קרובות הטיפול הראשוני למניעת טסטוסטרון נמשכת במקביל לאורך כל מהלך הטיפול.
ישנן מספר שיטות של ADT, כאשר תכשירים המונעים טסטוסטרון מסוג דקפפטיל והדומים לו מביאים לתוצאות הטובות ביותר בכל הקשור לארועים לבביים. סקירה שיטתית קודמת בחנה את הסיכון להשפעה שלילית על מערכת הלב וכלי דם של התכשירים ההורמונליים החדשים כקבוצה אחת. הוכח כי השימוש באבירטרון או אקסטנדי הגדיל באופן משמעותי את שכיחות בעיות הלב וכלי הדם בחולים עם סרטן הערמונית. עם זאת, התייחסו לשני התכשירים כקבוצה אחת, ולא בדקו מה כל אחד מהם גורם. במחקר PROSPER שחקר את השימוש באקסטנדי בסרטן ערמונית עמיד למניעת הורמון שאיננו גרורתי, הוכח יתרון קליני בהישרדות ללא גרורות, אך התגלתה עלייה מדאיגה של 3% בתופעות לוואי שהובילו למוות, לעומת 1% בזרוע הפלצבו. אמנם אין מחקר השוואתי ישיר בין אביראטרון לאקסטנדי, אך המאמר מבצע השוואה עקיפה בין שתי התרופות תוך שימוש במטא-אנליזה.
המסקנות הן:
· שימוש באביראטרון הגביר את הסיכון של הפרעות לבביות.
· שימוש באקסטנדי לעומת זאת הגביר במיוחד את הסיכון לעליה בלחץ הדם אבל לא התגלו הפרעות לבביות בשל שימוש בו.
. תוצאות מפורטות:
בסך הכל, שימוש בתכשירים החדשים הגבירו את הסיכון להפרעות לבביות מכל דרגה ב 33%, כשהסיכון להפרעות חמורות גדל ב 51%.
נכללו בסך הכל 7103 חולים. ל- abiraterone הייתה סבירות גבוהה יותר להפרעות לב (84.84% לכל ציון ו -85.12% לדרגה חמורה) בהשוואה לאקסטנדי (62.83% לכל ציון ו -50.76% לדרגה קשה) ואילו לאקסטנדי הייתה סבירות גבוהה יותר ליתר לחץ דם (99.43% לכל ציון ו -89.71% לדרגה חמורה) בהשוואה לאבירטרון (49.08% לכל ציון ו 49.37% לדרגה חמורה).
המאמר התפרסם במגזין הנחשב Pub-Med באוגוסט 2020.למעבר למאמר המלא הקש כאן
תרגם מאנגלית אפי פז
ערך איצי באר
דצמבר 2020
צור נושא חדש
שלום,
כחולה ונוטל אבירטרון כשנה ורבע יש לי תובנות בנוגע למאמר הזה והייתי מעוניין לשתף אותם עם מחבר המאמר.
האם אפשר לקבל קשר איתו.
ובהמשך לשאלתי. אני לוקח אבירטרון ואליגארד האם ההשפעה השלילית על הפרעות לבביות גדלה יותר?
שלום שלמה
למיטהב ידיעתי,
אליגרד, דקפפתיל, זולדקס – כולם עובדים בטכניקה זהה להורדת הטסטוסטרון.
כך שמבחינת ההשפעה של הלב לכולם יש כנראה השפעה דומה.
שלום שוב,
בקשר להשפעה של שני התכשירים ביחד,
אני לא יודע בוודאות.
מה שכן אני מכיר הרבה אנשים, (ובכללם אני עצמי) שלקחו את 2 התכשירים ולא שמעתי על בעיה לבבית שנוצרה כתוצאה מהשימוש בהם.
על כל פנים, אני מציע לך להתייעץ עם האונקולוג שלך בנושא ולשאול את דעתו.
במידה ויש לך רקע של בעיות לבביות כדאי לך להתייעץ גם עם הקרדיולוג.
בהתייחס לנכתב לעיל לגבי השפעת דקפפתיל או זולדקס על אירועים לבביים, האם אליגארד נחשב גם עם השפעה דומה?