צריכת מוצרי חלב וסיכון לסרטן הערמונית (מחקר בארה"ב)

מטרות

בצענו מחקר פרוספקטיבי1 את הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין סיכון לסרטן הערמונית בקרב גברים שמשתתפים בקבוצת מחקר סרטן הערמונית, הריאות, המעי הגס וסרטן השחלות (PLCO).

ביאור 1: מחקר פרוספקטיבי* –
זהו סוג של מחקר תצפיתי בו מתרחש מעקב פסיבי אחר קבוצת אנשים ומתרחש תיעוד של מאפיינים או אירועים רלוונטיים למחקר. מחקרים אלו נחשבים ל״תקן הזהב״ (Gold standard) במחקרים תצפיתיים פרטניים בהם בודקים יחסים אטיולוגיים, כמו למשל האם יש קשר בין חשיפה לגורם כלשהו למחלה או תופעת לוואי מסוימת והאם הקשר הוא קשר סיבתי (אף על פי שלא ניתן לקבוע סיבתיות על סמך מחקר יחיד).
פירוש המונח ״עוקבה״ הוא קבוצת אנשים בעלי אפיון סטטיסטי או דמוגרפי משותף, כגון שנת לידה, מצב משפחתי וכו׳, הנתונה למעקב ולמחקר. קבוצת העוקבה בהכרח תהיה קבוצת אנשים אשר לא חולים במחלה הנבדקת.
להסבר מלא בויקיפדיה לחץ  כאן

שיטות

לפני האבחון הוערכה צריכת מוצרי חלב באמצעות שאלון תדירות מזון שעבר אימות. אם התברר שמי מקבוצת הסקר  סובל מסרטן הערמונית מאומת פתולוגית, הוא צורף למחקר. בנוסף לסרטן הערמונית הכללי, סיווגנו מקרים לפי חומרתם (בשלב מוקדם לעומת מאוחר, או ערכי גליסון נמוכים לעומת גבוהים). תוך שימוש במודלים של רגרסיה מרובת משתנים של Cox, הערכנו יחסי סיכון (HR) ומרווחי סמך של 95% (CI) עבור קשרים של סיכון לסרטן הערמונית לצריכת מוצרי חלב, בסך הכל (כל מוצרי החלב), לפי אחוזי שומן (דל או שומן גבוה), או בשיטות תסיסה2 (מותססות או לא מותססות).

ביאור 2: שיטות תסיסה – טכניקות שונות של יצור מוצרי חלב, עם מחמצת או ללא מחמצת.

תוצאות

בקרב 49,472 גברים, 4,134 אובחנו כחולי סרטן הערמונית במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 11.2 שנים. חציון צריכת מוצרי החלב היה 101 גרם / 1000 קילו-קלוריות.

הצריכה הכוללת של מוצרי חלב לא הייתה קשורה באופן מובהק סטטיסטית לסיכון לסרטן הערמונית בכלל או לחומרת המחלה.

ה- HR (95% CI), בהשוואה בין הרבעון הגבוה ביותר לנמוך ביותר של צריכת מוצרי חלב, היה 1.05 (0.96-1.15) בסיכון הכללי לסרטן הערמונית ונעה בין 1.00 (0.88-1.14), בסיכון לסרטן הערמונית עם גליסון גבוה, ל 1.24 (0.93-1.66), לסיכון לסרטן הערמונית בשלב מתקדם.

הממצא היחיד המובהק סטטיסטית בניתוחים שלנו היה קשר חיובי בין צריכת מוצרי חלב עתירי שומן לבין הסיכון לסרטן הערמונית מתקדם

(HR = 1.37, 95% CI = 1.04-1.82, P-trend = 0.02)

עם זאת, הקשרים עם צריכת חלב עתיר שומן לא היו שונים  ביחס לשלב המחלה (P = 0.15), מה שמרמז על אפשרות של צירוף מקרים בלבד של הקשר החיובי עם סרטן הערמונית בשלב מאוחר.

מסקנות

ממצאים ראשוניים אלה אינם תומכים בממצא שדווח בעבר על השפעה מזיקה של צריכת מוצרי חלב על הסיכון לסרטן הערמונית בקרב גברים אמריקאים. יש לאשש במחקרים נוספים את הקשר שנמצא בין צריכת חלב עשירה בשומן לסרטן הערמונית מתקדם.

הבהרה והסתייגות

אין בכוונת האתר לספק ייעוץ רפואי ספציפי אלא לספק למשתמשים מידע כדי להבין טוב יותר את מצבם הבריאותי.
ייעוץ רפואי ספציפי לא יינתן, והאתר קורא לך להתייעץ עם רופא מוסמך לצורך אבחון ותשובות לשאלותיך האישיות.

המקור

Dairy Product Consumption and Prostate Cancer Risk in the US (P05-034-19) – כאן

תרגום מאנגלית: אפי פז
עריכה: איצי באר
5/2021

אודות המחבר

צור נושא חדש

ביטול

תגובה אחת
  1. אטיאס מרדכי

    מטופל בסרטן הערמונית
    מתלבט בקשר לחיסון שלישי למטופלים.

    האם יש מידע על השפעתו של החיסון על
    מטופלים