סרטן הערמוניתפורום שאלות ותשובות

הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע, וכן להיוועץ ברופאים מומחים (לרשימה לחץ כאן).
השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן הכרחי לציין מדד גליסון וערך ה-PSA),
גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו')
כך יתאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.
בפורום אתה יכול להציג את הכינוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא"ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התייחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.
התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות
.


לידיעה: כל פעילויות העמותה נעשות על ידי מתנדבים ובמימון תרומות כספיות שמתקבלות.
תרומות יתקבלו בתודה ובברכה
פרטי בנק להעברת תרומות:
שם החשבון: “חיים עם סרטן הערמונית”, בנק הפועלים 12, סניף 746, חשבון 368623

לדרכים אחרות להעברת התרומה הקישו כאן

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים,
אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן
ואין היא בשום אופן תחליף להתייעצות עם רופא


צור נושא חדש

4,588 תגובות
  1. מיכאל

    שאלה למומחים,
    קראי את המאמר של הד"ר, באתר שעוסק בתוספי תזונה ויטמינים ומינרלים שמומלצים, כמו ליקופן וכו'.
    רציתי לשאול את כותב המאמר, מה לגבי אנשים עם גידול סרטני, במעקב בלבד או לחילופין מטופלים בעת טיפול הקרנתי כימו וכו.
    האם התוספים רסברטול פולויפנולים הם מועילים למצבים שלגידול ו-או בעת טיפול, או שאין בהן יתרון מוכח, או שהם אסורים?
    כי נאמר באחד המאמרים שקראתי, שכמניעה כן, אבל, שיש כבר גידול, לא טוב לקחת מה שמגביר חמצן ויכול להוות סכנה במצב גידול סרטני ולהאיץ אותו, מה דעת המומחה. תודה

  2. יגאל גורל

    התשובה למיכאל,
    דבר ראשון תודה על הפניית תשומת הלב
    דבר שני כל הכבוד לשיבא על הבאת חידושי המחקר וההתמקדות בנושא
    ועם זאת חשוב להבין 2 דברים מהותיים לא פחות;
    א זו אינה כתבה עיתונאית תקשורתית עצמאית, אלא כתבת קידום יחסי ציבור
    אם תלך מחר למרכז הרפואי המתקדם ביותר במדינת ישראל ותאמר לפקידת הקבלה או אפילו לרופא המומחה שיואיל לקבל אותך בפרוטקציה גדולה; "רבותי היקרים, אני המטופל המבקש שתחנכו לי בבקשה מחדש את תאי ה-T שלי כדי שילחמו ביעילות בהקדם האפשרי במחלה" – תזכה במקרה הטוב להרמת גבה ובמקרה המוצלח פחות להפנייה למחלקה הפסיכיאטרית. רוצה לומר ישנו למרבה הצער מרחק גדול מאוד בין "חידושי המדע" המופלאים שעליהם אנו מתבשרים חדשות לבקרים בריגשה רבה, לבין גורלו של המטופל הממוצע במדינת ישראל ומומלץ לכל אחד כאן לנסות את התרגיל שבו הם פונים למרכז המתקדם ביותר ומבקשים חינוך מחדש לאלתר של התאים. רפואה שלימה ובהצלחה רבה לפונים.

    • מיכאל

      היוזמה של מרכז מיוחד לטיפול בסרטן, זו יוזמה מבורכת.
      אכן הפער בין האמצעים הטיפוליים שקיימים ומה שהקופות מעמידות לרשות החולה, הוא עצום.
      ובעיקר הפער בין מה שמטופל ממוצע בכלל מודע ומבין שקיים בעולם האבחון והטיפול לבין מה שהרופא המומחה מציג בפניו.
      זה נובע מהרבה סיבות, אסכולות טיפוליות, גישות שונות, התמחות המומחה, וגם רצונו לצבור ניסיון בשיטות בהן התמחה.
      בנוסף, ישנם טיפולים שאינן בסל ו,או, נמצאים בכלל מחוץ למערכת הבחירה של המטופל, טיפולים שמחוץ לסל זה עוד חצי נחמה, למרות שהחובה על הרופא להציע אותן.
      אבל טיפולים מתקדמים ביולוגיים, זה בכלל ביוזמה אישית בתחום הפרטי.
      לצערי רוב המומחים רואים באדם הממוצע מטופל שאין צורך להשקיע בו בשיתוף, זה גוזל זמן ובמילא לא מאמינים שיש לו יכולת ושיקול דעת להחליט על סמך מידע, לכן הן מחליטים עבורו. ולא יעזרו על המילים בדבר החובה להציג ולשתף, כן להסביר אתהמסלול שהם קבעו זה המינימום, מספיקה עדותו של גיורא איילנד לא?
      אני רואה את הבעיה הרבה יותר מוקדם, בשלבי האבחון המוקדם, שאין השקעה מאסיבית באמצעים וכלים מתקדמים כולל בדיקות מחוץ לסל,שמטרתן לקדם אבחנה חכמה, בסוף זה פתולוגית ביופציה.
      אמנח אוביקטיבית זה ברור, ההגדרה לחולה סרטן היא בביופסיה, ורופאים רוצים הגדרה ממצא פתולוגי. 4בל מה לעשות שסרטן ערמונית זה סרטן רחב דרגות, מכאן כבר דנו מספיק בבעיות בכל שלבי האבחון והטיפול.
      המסקנה פשוטה על המאובחן והמטופל להכנס לעומק הדברים או ללכת בדרך שמתווים לו.
      זה מתקשר ליוזמת שיבא, לפחות שם נראה שאנשים עם רצון למתוא פתרונות חדשניים יוכלו למצוא מקום עם ראש גדול.
      זה יקרה בגדול, אם יוזמת המדינה לקופות לבטל את הצורך בטופס 17, ולאפשר לכל מטופל לבחור היכן להיות מטופל לפי הבנתו.
      רקזה יפתח את הדלת למטופלים למרכזים כאלה.
      עדין המאבק צריך להיות חסר פשרות לאוכלוסית הגברים, אמצעי אבחון מתקדמים לסל, וטיפולים חדשניים. זה דבר שאסור להרפות ממנו.

  3. מיכאל

    פורסם מאמר על הגישה החדשה הידועה, לטיפול בסרטן, במרכז שיבא, שמנסה לקדם את הטיפולים המתקדמים ביותר.
    זה העקרון שכולם חייבים לדעת, לגוף יש
    יכולת להלחם בסרטן.
    ציטוט:

    ד"ר אביגדור אברהם, מנהל שותף של המערך ההמטולוגי במרכז הסרטן, מסביר: כי "במערכת החיסונית יש לימפוציטים מסוג T, אשר יודעים להילחם בתאי הסרטן. אצל חולי סרטן, תאי הסרטן חומקים מתאי ה-T וכך נוצר גידול. אנחנו יודעים היום 'לחנך מחדש' את תאי ה-T של המטופל, כדי שיזהו את הגידול ויוכלו להרוג את תאי הסרטן".

    קישור לכתבה,
    https://www.ynet.co.il/health/article/rytmk3gws

  4. יגאל גורל

    התשובה ליהודה
    יהודה שאל שאלה חשובה על סכנת העברת תאים סרטניים ביחסי מין בציר שבין גבר לאישה וזכה לתשובת מומחית הפוטרת אותו מדאגה זו…
    השאלה שנותרה היא בהפוכה; האם יחסי מין בציר גבר אישה עלולים לייצר תגובה דלקתית או מזיקה אחרת שתאיץ ס"ע בגבר? מעניין מה תהא תשובתה של המומחית…

  5. יהודה
    • יעקב

      יהודה
      התשובה חד משמעית – לא ולא ולא
      מד"ר אנה גולוחוב – איכילוב (מומחה בתחום )

    • מיכאל

      עד כמה כיום וכמו שנטען עד היום, הסרטן היא מחלה של המנגנון הפנימי בגוף, של התחלקןת התאים באופן חריג ולא תקין, למעשה כל הזמן יש תקלות במנגנון התאים בגןף ונוצרים שיבושים בהתחלקות התאים, והגוף מתקן את עצמו לבד, אלא שכאשר יש בעיה במנגנון התיקון יש חריגה נוצר הגידול, שלמעשה מרמז על בעיה סיסטמית מקומית או כלל גופנית. כלומר גידןל מקומי, או גרורתי.
      ד.אגב, יש הרבה הסברים לעניין זה שהמרכזי שהם הוא שיש בעיה בממברנה של התאים שנחלשים מבחינת המטען החשמלי שלהם ונהיים חדירים לחומרים שיוצרים את הבעיה, ולא בגרעין התא. יש חומר מעניין עלכך שנוירולוביולוג שמסביר את זה.
      מצד שני,
      למרות שסוברים עד היום ולא נטען שהסרטן היא מחלה ויראלית שמועברת מאדם לאדם, היו שטענו זאת בגלל תופעןת מוזרות שהופעת סרטן ספציפי באופן חריג, יש דוגמא שפורסמה בישראל על צוות רפואי שלם שכולם חלו באותו סרטן ומתו וכולם עבדו במחלקת אונקולגית שמטפלת באותו סרטן, סרטן כיס המרה, במחלקה הפיטובילארית. יש חומר ברשת.

      שזו חידה, מדוע הם חלו בסרטן שבו הם מטפלים דווקא? ובכמות חולים עצומה מעבר לכל שיעור סטטיסטי נורמלי בתחום הסרטן. חידה, שממנה החלו טענות שהסרטן הוא סוג של וירוס בעצם .
      שאלה שנשארת פתוחה לדעתי.

  6. סיגל

    שלום
    חמי בן 72
    תוצאות הביופסיה מלפני חודש
    Right upper adenocarcinoma of the prostate Gleason 6
    Left upper Gleason 6
    Left mid Gleason 7
    Involved 80% of the biopsy
    Two cores involved
    PSA 22.9
    בבדיקת דימות
    ערמונית במימדים 6.3 ס״מ *4.8*5.7
    קשריות היפר פלסטיות
    האונה המדינאית מוגדלת
    אפקס קדמית משמאל ומתמשך מעט לימין, מבליט את הקפסולה הקדמית והAFS
    נגע בגודל 2.3 ס״מ עם סינגל נמוך בT2
    הומוגני ואסור ירמיה בדיפוזיה
    אזור פריפרי: בסיס הערמונית פוסט רומדיאלית מימין נגע בגודל 1.2 סמ עם רסטריצקיה בדיפוזיה והאדרה
    שלפוחיות הזרע סימטריות ללא עדות למחלה נאופלסטית

    ההתלבטות היא בין ניתוח להקרנות
    האם אפשר לעזור בהתחבטות
    תודה

    • יעקב

      סיגל
      החלטה על פרוצדורה מסוימת היא תלות מצב בריאותי וגיל
      (מתוך הערות של רופאים מסוימים לא כל אורולוגים מעונינים לבצע ניתוח בגיל שהזכרת )
      קבלת החלטה טובה לאחרהתיעצות עם רופא אורו./אונקולוג שאיננו מנתח אולי יציע אופציה שלישית
      טיפול הורמונלי
      (להערכתי לאורולוג ורדיולוג יש יותר נטיה לבצע פרוצדורה בתחום מקצועם)

  7. סיון

    שלום,
    לאבא שלי כרגע יש psa 0.2 שנה וחצי אחרי ניתוח, היה עם gleason 4+3, שוליים נקיים ופתולוגיה טובה T2N0R0 וגידול ממוקם. האונקולוג (שהוא גם מבצע את ההקרנות) טוען שלמרות שבבדיקת pet psma לפני כמה חודשים לא נראו ממצאים(בזמנו היה עם psa 0.1 שהבנתי נמוך מדי בשביל הבדיקה) אבא שלי יצטרך הקרנה גם של כל האגן ואפילו אגן גבוה, בגלל שלדעתו השארית שמעלה את הpsa לא נמצאת במיטת הערמונית אלא איפשהו באגן בגלל קצב העליה (ביולי 2021 היה לו 0.03 אחרי ניתוח, עכשיו 0.2) והוא גם מתייחס אליו כאל גליסון 8 בגלל שסביר שהשארית הזו היא שארית של ה4 ולא של ה3.
    האונקולוג הוא אמנם בעל שם בתחום האונקולוגיה אבל הוא לא מומחה באורולוגיה למיטב הבנתי, הטיפול שהוא מציע נשמע מאד אגרסיבי במיוחד כשאין גיבוי לכך בשום סריקה. האם זה נשמע סביר? אנחנו ממתינים לפט נוסף וממש כבר מעדיפים שיצביע על משהו, כדי שלא יהיה צורך להקרין אותו בכל האזור הזה אלא רק באמת איפה שישנה בעיה. אשמח לשמוע חוות דעת בנושא, והאם לא קריטי שהאונקולוג שמטפל יהיה בהכרח אורו-אונקולוג..?
    תודה

    • יעקב

      סיון
      באם יהיו לך תוצאות ההדמיה חדשות ו PSA
      את יכולה להגיע לאורו/אונקולוג לקבלת דעה שניה – הדבר מקובל
      גליסון שבו מופיע מספר 4 ראשוני ז"א שיש יותר תאים עם אגרסיביות גבהה
      כדאי לבצע בדיקה גנטית

  8. יגאל גורל

    תשובה למיכאל,
    אתה צודק מאוד בתיאור התופעה של הזנחה סחבת בירוקרטיה וקמצנות.
    אתה צודק גם שטיפוסי רופאים מסויימים הדומים יותר לפקידים שהתחפשו לרופאים, ממלאים תפקידים חיוניים בקופות ונוהגים בהתאם.
    ועם זאת חייבים להיות עוד יותר חדים ומדוייקים בביקורת; שיטת הקופות חולות בישראל היא בעלת מאפיינים של שלטון טוטאליטרי מובהק – גם בלא הנוכחות המאסיבית של רופאים הנדמים כאילו עברו הכשרה יסודית ממושכת במחנות בסיביר. השיטה הזו מבוססת על קמצנות, בירוקרטיה, רשלנות ואפס תקשורת משמעותית עם האדם הפונה. השיטה עושה שום כלום וקרוב ל-0 למניעה ולאיבחון אישי מדוייק ומתקדם. במקביל היא אוהבת להתחפש למי שדואגת לחולים ולפיכך היא תאשים אותם בהמשך על שלא באו לגילוי הידועה, בין היתר משום שאדם שראה לפני חמש דקות כוכבים וחווה מעין טראומה, לא ישאל יותר מדי שאלות, אלא יתפקד כחייל ממושמע שמפנים אותו מפקיד א' לרס"ר משמעת ב'. שינוי השיטה הכללית הזאת של הקופות חולות הוא האתגר המתבקש של אגודות ועמותות חולים בישראל ויפה שעה אחת קודם לפני שכל גבר במדינה יאלץ לעבור את הסיוט האינסופי הזה המתאים אולי לימי הביניים.

    • יגאל גורל

      תיקון טעות בסוף התגובה למיכאל
      השיטה הקיימת מצד אחד תאשים את ה'חברים' על שלא התייצבו לגילוי מוקדם
      מצד שני תבסס על הבדיקה הרקטלית הידועה היוצרת מצב שבו הפונה מתקשה בכלל לפצות פה ולצפצף ולבטח שאינו מסוגל לנהל שיחה עיניינית והוא מופנה אוטומטית לשלב הבא.

  9. מיכאל

    בכל אתר כמעט שעוסק בבריאות ורפואה, יש פרסומת, נובמבר חודש המודעות לאסון שנקרא סרטן הערמונית, 1 מ6 כתוב, חשיבות הגילוי המוקדם.
    יש מי שכבר נתגלה אצלם הסרטן ואיחרו את רכבת הגילוי המוקדם, ולצערנו נמצאים כבר בפורום.

    מה שמזעזע אותי זה שחלק מאותם גברים שרואים את המודעה, וממשיכים נץהלאה, כאשר 1 מ6, מהם חולה בסרטן ערמונית וכלל לא יודע מכך בזמן קריאת המודעה!!!
    כלומר חולים שבכלל לא יודעים שהם חולים, מסתובבים ביננו, וכי למה?
    כי הקופות לא באמת מיישמות את עקרונות הגילוי המוקדם, בעיקר ברמות הנגישות רופא משפחה וכו'.
    כאן המקום להעלות בכיה, וזאת מבלי להכליל, בשום אופן, אבל תופעה הכי קשה היא של רופאים שקבלו רישיון אבל למדו בחבר העמים, במודל של חסכון בבדיקות, פרוטקציות, קומבינות בחברה שהתרבות שלה, זה פשוט לא מובנה אצלם, להשקיע בגילוי מוקדם, מבחינתם זה בזבוז משאבי הקופה, קבעון מודל חשיבתי, שלא ניתןלעקור מהשורש, מודל מוטבע בתפיסת רפואה בחברה קומוניסטית, מודל שלא ניתן לשנות בדפוסי החישוב סיכונים של הרופא באחריותו על הפציינט.
    וזה לא ניתן לשינוי, הכללית למשל מוצפת ברופאים כאלה, שאתה זה הדבר האחרון שמעניין אותם. ועובדה שפה התלוננו על בעית בדיקות מעקב, פשוטות, הדמיה וכו', כמו גם החוויה האישית שלי.
    הרופא סירב לתת psa, סירב לתת הדמיה mri, גם שהיתה קפיצה של מעל פי 2 בשנה של psa, בכלל לא עניין אותו, אני דרשתי, את ההדמיה, בכלל לא העלה בדעתו לשלוח צברור, וגם כשהגעתי לאורולוג של הכללית אמר לי , אחרי שכבר נתגלה ממצא בהדמיה, שמה פתאום .mri, טען שאני תופס תורים שחולים אחרים. אני זה מקרה קל, וגם, תקראו את דברי מר גיורא איילנד על נושא הטיפולים.
    לסכום,
    איזה ערך משמעותי יש לכל הפרסומים והסיסמאות, לגילוי מוקדם בפועל ואלטרנטיבות טיפוליות, שהקופות והרופאים שהם האמונים על כך, פועלים בצורה הפוכה לסיסמאות הנ"ל.
    כנראה שזה לא הולך להשתפר, מי בדיוק מתכוון להעלות את הבעיה בפני מנהלי הקופות, שר הבריאות. מבקר המדינה.????
    פשוט ביזיון ססמאות ריקות מתוכן.

  10. עוזי

    שלום
    אני מאובחן בסרטן ערמונית גליסון 7, נמדד לי pas 9.3, עשיתי דיסיפר יצא high risk ניקוד 0.82 עם סיכון לגרורות, הומלץ לי טיפול בקרינה לערמונית או ערמונית ואגן עם טיפול הורמונלי.
    אבקש לקבל המצלמות על רופאים
    תודה

    • יעקב

      עוזי
      העמותה לא מממליצה על רופאים
      אתה יכול להועץ באופן פרטי בחברי העמותה כולל יו"ר העמותה
      בבתי חולים גדולים קימים רופאים אורו/אונקולוגים ברמה גבהה.

  11. יורם

    שלום רב,

    עברתי לפני שנתיים וחצי ניתוח להסרת הערמונית גליסון 7. עכשיו ה – psa במגמת עליה, הגיע ל – 0.22.
    בדיקת pet ct לא מראה ממצאים.
    אדרש לעבור הקרנות. האם שילוב של הקרנות עם טיפול הורמונלי מגדיל את סיכויי הריפוי בהשוואה להקרנות בלבד?
    אודה על קבלת מענה.

    • יעקב

      יורם שלום רב,
      ישנם מספר מחקרים שתומכים בשילוב של טיפול הורמונלי עם טיפול קרינתי במקרים בהם צריך להקרין לאחר כריתת ערמונית.
      ניתן לדון על היתרונות והחסרונות של שילוב טיפול הורמונלי עם האונקולוג קרינה המטפל. אפשרי לשקול בדיקה גנומית (שאינה כלולה בסל הבריאות) שיכולה לתת מידע לגבי הצורך בטיפול הורמונלי.
      בהצלחה,
      תומר
      ד"ר תומר חרס רופא בכיר במערך אונקולוגי ברמב"ם -אחראי על הקרנות בתחום האורולוגי

  12. עליזה

    שלום ,

    מבקשת לדעת מאיזה גודל ניתן לזהות קליטה פתולוגית בבדיקת PET CT , האם ידוע בדיקה יותר מדויקת מPET CT שניתן לזהות קליטה רק בראשיתה?
    אם לדוגמא קליטה הייתה פחות מ 5 מ"מ , האם ניתן לראות אותה בPET CT
    תודה

    • יעקב

      עליזה
      תשובתו של פרופ זוהר קידר מנהל יחידה לרפואה גרעינית ברמב"ם
      שלום רב,
      הדגמה של מוקד קליטה בבדיקת PET/CT לא תלויה תמיד רק בגודלו אלא בריכוז חומר הבדיקה אשר נמצא בו. ככלל, מקובל להניח שהמכשיר מסוגל להדגים נגעים מגודל של 8 מ"מ ומעלה אולם אם ריכוז חומר הבדיקה, כלומר הקליטה שלו, גבוהה – ניתן לראות נגעים קטנים מכך.

  13. יעקב

    הי מרדכי
    ממליץ שתכנס לעלון התרופות ותעיין בהם או בסיכומים של האגודה למלחמה בסרטן
    לגבי פירמגון -(ראה פרסומים של האגודה למלחמה בסרטן ועלון מצורף לתרופה) לגבי דקפפטיל
    תבצע בעצמך ותשווה
    1.תסמינים דמויי שפעת
    לעיתים יופיעו לאחר קבלת התרופה תסמינים דמויי שפעת, כגון צמרמורות, חום גוף גבוה וכד'. תופעות אלה יחלפו לרוב כעבור שעות ספורות. חשוב להרבות בשתיה ובמנוחה.
    2.הזעות וגלי-חום
    אלו הן תופעות נפוצות שעלולות להופיע בדרגות חומרה שונות. גלי-חום גורמים לתחושת חום בצוואר ולעיתים לאדמומיות בעור. גלי-חום יכולים להיות קצרים או ארוכים, ולהימשך מספר שניות או דקות, או 10 דקות ויותר. לאחר גל-חום ייתכן שתסבול מהזעות והרגשת קור. חלק מהאנשים חווים תחושת חרדה ועצבנות בזמן גלי-חום.
    העוצמה של תופעות הלוואי עשויה לפחות לאחר תקופת הסתגלות לתרופה, והן לרוב חולפות לחלוטין מספר חודשים לאחר סיום הטיפול בתרופה. על מנת להפחית גלי- חום מומלץ לצמצם צריכה של סיגריות, אלכוהול ומשקאות חמים המכילים קפאין, כגון תה וקפה. הרופא המטפל יוכל לרשום לך תרופות להקלה על תופעת לוואי זו.
    3 השפעה על המיניות
    רוב הגברים יחוו ירידה בדחף המיני ובעיות זקפה בזמן השימוש בתרופה הורמונלית. לרוב, תופעות אלו חולפות עם סיום הטיפול, אולם, בחלק מהמקרים התופעות ימשיכו גם לאחר מכן. הרופא המטפל בך יוכל לרשום לך תרופות לטיפול בבעיות הזקפה, אולם אלו לא ישפיעו על הדחף המיני.
    4 עייפות וחולשה
    התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש במהלך הטיפול ולאחריו. נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
    התייעץ עם הצוות המטפל לגבי פעילות גופנית מתאימה עבורך.
    5 שינויים בעור
    הטיפול עלול לגרום לפריחה קלה. לרוב, הפריחה תשתפר גם ללא טיפול. דווח על כך לרופא המטפל בך.
    6 כאבים בשרירים ובעצמות
    ייתכן שתחוש כאבים או נוקשות בשרירים ובעצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים.
    7 בחילות
    ברוב המקרים הבחילות יהיו קלות. דווח לרופא המטפל בך על מנת שיוכל לרשום עבורך תרופות מתאימות להקלה על תופעה זו.
    8 שלשולים
    אם הנך חווה תופעה זו, חשוב להקפיד על שתייה מרובה – לפחות 2 ליטרים של נוזלים ביום. הרופא המטפל בך יוכל לרשום תרופות להקלה על תופעה זו.
    9 סחרחורת, ראייה מעורפלת או ישנוניות
    אלו הן תופעות לוואי אפשריות בזמן השימוש בתרופה דגרליקס. חשוב שתימנע מנהיגה או פעולה מכנית אחרת אם אתה חווה אחת או יותר מתופעות לוואי אלו.
    10 תופעות לוואי אפשריות בשימוש ארוך-טווח של דגרליקס
    עלייה במשקל ואובדן מסת שריר
    ייתכן ותעלה במשקל בזמן השימוש בתרופה, בייחוד באזור המותניים. כמו כן, ייתכן כי תאבד חלק ממסת השרירים בגופך. הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה יכולים לעזור בשמירה על המשקל. אימוני התנגדות, כגון הרמת משקולות, יכולים להפחית אובדן מסת שריר. שוחח על כך עם הצוות המטפל בך.
    11שינויים במצב הרוח
    אתה עלול לחוות שינויים במצב הרוח ולהרגיש דיכאון או עצבות לאחר נטילת התרופה במשך מספר חודשים. יידע את הרופא על תופעות אלו.
    12 בעיות בזיכרון ובריכוז
    ייתכנו שינויים בזיכרון וביכולת הריכוז שלך. מומלץ להיעזר במחברת או יומן למעקב ורישום כדי לסייע לך לזכור דברים. דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה קשיים בנושא זה.
    13רגישות או גודש בחזה
    תיתכן רגישות או נפיחות באזור השדיים – תופעה המכונה גינקומסטיה (Gynecomastia). הרופא המטפל יוכל לייעץ כיצד למנוע או לטפל בתופעה זו.
    14 דלדול עצם (אוסטיאופורוזיס)
    שימוש ממושך של שנים בדגרליקס, עלול להעלות את הסיכון לדלדול עצם וכתוצאה מכך, להעלות את הסיכון לשברים בעצמות. פעילות גופנית הכוללת הליכות בשילוב עם אימוני התנגדות, כגון הרמת משקולות, יכולים לעזור בשמירה על עצמות חזקות. בנוסף, הקפדה על תזונה מאוזנת, הימנעות מעישון וצמצום צריכת אלכוהול לכמות היומית המומלצת יכולים אף הם לעזור בשמירה על העצמות.
    15השפעות על הכבד
    דגרליקס עלולה להשפיע על תפקודי הכבד. לרוב, מדובר על השפעה מתונה וניתן להמשיך ליטול את התרופה כרגיל. הרופא המטפל בך יעקב אחר פעילות הכבד באמצעות בדיקות דם תקופתיות.
    16 שינויים בתפקודי הלב וסיכון לסוכרת
    שימוש ארוך טווח בתרופה יכול לעלות את הסיכון למחלות לב, לשינויים בקצב הלב או למחלת הסוכרת. עם זאת, ברוב המקרים, התועלת של השימוש בדגרליקס עולה על הסיכון לתופעות לוואי אלו. תוכל לשוחח עם הרופא המטפל בך על הסיכונים והיתרונות של השימוש בתרופה. חשוב לדווח לרופא שלך אם סבלת בעבר משינויים בקצב הלב ואם נטלת תרופות לטיפול בבעיה זו.

    פ

  14. יגאל גורל

    תשובה למיכאל
    א אתה צודק בהחלט בתחושה שדבר מה בלתי תקין במערכת הציבורית הקונבנציונלית
    ב בישראל נהוגה שיטה שהיא שיטת הקופות חולות. השיטה הזו מבוססת על שילוב של חסכנות קמצנית פושעת ועל הכנסת הכאילו מטופל למבוך בירוקרטי אין סופי שבו הוא מופנה מתור אחד לפקיד שני בלא להבין בכלל מה קורה איתו כאילו היה עכבר או סוג של רובוט שהשתילו לו ג'וק של מסרונים ליד המוח. האזרחים בישראל לא יודעים מה קורה איתם, מה מתרחש בגוף שלהם וכיצד לשרוד בחיים. בגיל מבוגר הם מגלים במפתיע את היותם בעלי בלוטה בעייתית ששמה ערמונית והתגלית הזו מלווה בהלם האיבחון.
    ג עמותות חולים לכאורה מסוג האגודה הידועה למלחמה ולהקשה בדלת וגו' אינן עושות באמת להגנה על זכויות החולים והן מתחזקות מערכת שאינה מתקשרת איתם וגם אינה מתייחסת אליהם כאל בני אדם חופשיים הזכאים לזכות לדעת ולזכות להבטיח את טובתם ואת חייהם על פי מיטב שיקול דעתם.
    ד חלק מהטאקטיקה של שיטת הקופות חולות היא להציג את האדם הפרטי כאשם תמיד; הוא לא רץ להיבדק בזמן, הוא הזניח את עצמו והוא אמור להיות עכשיו בגדר "פוגש סרטן" ממושמע ומתמודד שורד. בפועל השיטה לא מתקשרת עם האנשים, לא מאבחנת אותם באורח אישי מדוייק ולא מציעה להם אופציות טיפוליות מיטיביות ברורות.
    ה לו היה הממסד הרפואי מחפש דרכים למניעה ולטיפול באותה קדחתנות שאיפיינה את מאבקי ההישרדות ההירואיים של אנשים כאיילנד וכבאר יתכן שכבר מזמן היינו מגיעים לתרופת הפלא ולסטטיסטיקות הרבה יותר מעודדות מהנתונים המספריים המדכאים הנוכחיים. ו כל התחום מא ועד ת ניזקק בדחיפות למהפכה גורפת החל במניעה, עבור לאיבחון מתקדם ואינדיבידואלי, המשך בטיפולים מותאמים, בלתי פולשניים וכלה בתקשורת אנושית אישית ברורה עם האדם מתוך כיבוד זכותו לדעת ולבחור ולהגן על חייו ובריאותו בצורה מיטבית ועל פי הבנתו והשקפת עולמו.

  15. מרדכי

    בהמשך לשאלתה של עליזה לגבי ההבדל בין פירמגון לבין דקפפטיל. שאלתי: האם יש הבדל בתופעות הלוואי בין שני הטיפולים הנ"ל. ?

  16. מיכאל

    קראתי את הכתבה החשובה בשיתוף העמותה, על הרופא שגילו לו סרטן מתקדם שהנו נשא של מוטציה גנטית.
    מה שעולה מהכתבה המבורכת, היא שכל נושא הגילוי המוקדם מוזנח מאוד, בלי בכלל להשוות לנושא סרטן השד אצל נשים.אצל גברים הנושא מוזנח.נקודה.
    עובדתית יש בעיה,רופאים מתקמצנים על בדיקתpsa, בקופות, זה בלתי נתפס, שלא לדבר על זה שבמקרה שלו בכתבה, אף אחד לא חשב לעשות לו בדיקת psa??כך מצוין.
    אבל זה רק קצה הקרחון, מצד אחד מדגישים את הגילוי המוקדם, מתי נושא הבדיקתpsa, יהפוך חובה גבר בגיל 55. ?
    כל נושא ההסברה לקוי , כי גברים מקשרים בעיות במערכת השתן מיד אם אין אונות. למעשה לא מדברים על כך, כפי שצוין, בכתבה, שכשמתחילות בעיות במתן שתן לגשת להבדק, מצד שני, לא כל בעיה במערכת השתן זה סרטן.
    דבר נוסף, לא צוין בכתבה איזה מוטציה גילו לו, ויותר לא מובן שהוא טוען שנבדק למוטציה פעמיים בעבר? מזה הדבר הזה? שאלת תם, מוטציה גנטית קיימת או לא קימת? או שהיא מתעוררת פתאום? ואז בנו, נדבק, אבל לא מוסבר בכתבה, מה עושים עם המוטציה אם היא מתגלה? יש טיפול מקדים או שזה רק למעקב?
    כתבות מרעישות זה לא סדר יום הסברתי, אם לא נלווה אליה שינוי מהותי בקמצנות הקופות לבדיקת דם כזו, מה בעצם קורה כאן. ?
    אני התעקשתי מגיל 56 לעשות, קבוע, ואכן פתאום היתה עליה, נאבקתי קשות לקבל הדמיה, mri, עם רופא. עברתי טלטלה ולילות ללא מנוחה שקיבלתי את התוצאה, וחפרתי באופן ששינה לי את המסלול, כי הבנתי שיש סרטן ראשוני רדום ויש מצב גליסון גבוה שזה מיד לטיפול. עד שהצלחתי לקבל את ה4kscore, הייתי בהלם. זה לא צריך להיות ככה.
    צריך להשקיע בגילוי מוקדם והסברה.
    למזלי, או לא, התוצאה של ה4kנמוכה מאוד, אבל מסקנה אחת ברורה, אין שליטה על התפרצות הסרטן ולכן צריך מעקב מתמיד למי שבמעקב פעיל ולכל גבר מגיל 55, קבוע.
    חייבים להקים לובי בכנסת שידפוק על שולחנות להכניס בדיקת psa חובה כל 6 חודשים לכל גבר מעל 55.
    את ה4k לתת בסל, בכל מקרה שיש חשד, לפני ביופציה.
    הרי שזה מתגלה מאוחר כולם סובלים בעיקרהחולה.
    אני לא יודע למה ליחס את ההזנחה בעניין הגילוי המוקדם, לבורות , הזנחה טיפשית, רשלנות או פשוט חסכון בכסף, כי חסכון זה לא, כי הטיפולים עולים יותר.
    גם כל קיומן של בדיקות הדם ביומרקרים שאינן פולשניות לא מובא לנבדקים, צריך ממש לדרוש וזה לא מעניין אותם.
    מה שמוזר שיש דחיפה בלתי מוסברת לביופציות, נכון הביופציה לכאורה מגלה סרטן בפועל, אבל שמעמיקים מגלים, שביופציה אקראית אינה אמינה מאוד ויכולה לפספס קיום של סרטן, יש מחקרים, אזביופסית פיוזן טובה לממצא חשוד, מצד שני לא כל ממצא חשוד בהדמיה הוא סרטן. רק ההצלבות של ההדמיה ובדיקות נוספות יכולות לתת וודאות. וכך גם הטיפולים לאחר הגילוי, סוגים והתאמה שמר גיורא איילנד כתב על כך וזה באתר כאן. סוגיה קשה מאוד.
    הממתינים במעקב פעיל שכנראה מספר יגדל ככל שיעלה נושא הגילוי במוקדם, הם שיאלצו לסבול, במידה ולא ינתנו כל המשאבים לעקוב אחרי הממצא ולבסס הבנה באמצעות בדיקות דם וגנומיות ואחרות לא פולשניות על מצב הממצא והתקדמותו,
    לכן הדבר החשוב ביותר בעיני היא העובדה שגם גורמת למרבית הקושי בתהליך האבחנה, והיא שנתגלה של מרבית הגברים יש או יהיו תאים סרטנים בערמונית, והעובדה שיש סרטן מסוגים שונים, שמתחלק בעקרון לממאיר בעל פוטנציאל גרורתי, קיים או עתידי, לבין סרטן במצב איטי ורדום. כאן בעצם תחנת הצומת המרכזית, שיכולה להיות העוגן, כדי למיין את המאובחנים, כדי לא לבצע יותר מדי בדיקות פולשניות, אבל גם לא לפספס מאובחנים סרטנים בעלי סכנה גרורתית, לכן, לסכום, יותר מכל,
    הדבר המרכזי בעיניי הוא הגילוי המוקדם, לא רק אם יש עליה בpsa, אלא דרישה להכניס לסל את כל מה שניתן כדי להגיע לאבחנה אצל מי שיש ממצאים ראדונים, מה פוטנציאל הממאירות, אם בכלל, עוד לפני ביופציה!
    יש בדיקות דם מתקדמות, וזה חייב להיות קו הפעולה שיתן לגברים יכולת לקבל החלטות, וגם שקט נפשי, גם למי שאין ממון לממן בדיקות מחוץ לסל כמו 4kscore, וגם אחרות, שלא ממש מספרים עליהם, למה זה בכלל קורה?
    המידע צריך להיות נגיש, אף אחד לא עושה טובה לגברים, מה גם שהנזק לגבר שמאובחן מאוחר מבחינה מינית לא רק הפעולה של מתן שתן וכו, כתוצאה מהטיפולים ההורמונלים והפולשנים היא בלתי נסבל.
    פשוט צריך להעיר את חברי הכנסת, לאכול להם את הראש עד שהנושא יטופל. מבדיקות חובה ממומנות בסל בהרחבה, פרוטוקןל מעקב כתוב, מתי עושים psa שוב, מתי צריך הדמיה, לי נאמר שהבקשה שלי לmri,כי זה לא צריך להיות טובה של הרופא, או הקופה, לי נאמר בחוצפה שזה סתימת מערכת התורים של בית החולים, בלתי נתפס, כי אדם שאינו עקשן היה מוותר.
    צריך פשוט להגיע למקבלי ההחלטות, ולדרוש בצוע, וגם הסברה לגברים בכל מקום אפשרי. אם זה לא יקרה הסיפור של הרןפא בכתבה בגילוי מאוחר יקבע את הגישה שאין מה לעשות בגילוי מוקדם, להיפך זה התחום שהכי צריך להדגיש אותו. בהצלחה.
    הקישור.
    לכתבה,
    https://www.ynet.co.il/health/article/sjakpukls

  17. עליזה

    שלום ,
    מבקשת לדעת איזה תרופה הורמונלית עדיפה מבחינת תופעות לוואי , פירמגון או דקפפטיל ?
    וכמה זמן רצוי לקבל פירמגון ?

    תודה מראש

    • יעקב

      עליזה
      עיקר תופעות הלוואי הן עקב ירידת טסטוסטרון ללא קשר לזריקה שהביאה לכך
      יחד עם זאת, מבחינת תופעות לוואי מקומיות באתר ההזרקה הן בדרך כלל משמעותיות יותר עם פירמגון
      לגבי משך הטיפול, תלוי באינדיקציה, יש לדון עם הרופא.ה המטפל.ת
      בהצלחה
      ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי

  18. יגאל גורל

    תשובה למיכאל,
    המסקנה מדברי המרצה היא שקיימת שורה מרשימה של אמצעי מעקב המבוססים ברובם על בדיקות ביומארקרים חדשניות ועל אמצעי חיזוי מתקדמים שברובם אינם ידועים כלל "למשתמשי מערכות הבריאות הציבורית בישראל" ובמיוחד במקצה המסוים המוזנח הזה הנוגע בצורה קריטית לכמחצית מהציבור והגיעה העת למנף כוח ציבורי שידרוש מהפכה בתחום במסגרת מה שנקרא במדינות דמוקרטיות מתוקנות – זכות הציבור לדעת. הזכות הזו צריכה להתחיל מזכות כל אדם לדעת ולהחליט על פי מיטב שיקול דעתו ביחס לגופו שלו. במקביל כדאי לצפות במבחר הפירסומים של המכון שבמסגרתו נערכה ההרצאה. רפואה שלימה ובריאות טובה לכולם.

    • מיכאל

      אכן כך, מזעזע לחשוב שיש בדיקות ביומארקרים לאבחון מעמיק הרבה לפני שמגיעים לאבחון פולשני, ומערכתהבריאות משום מה שמקדמת ביופציות שהן בד"כ תוצאה של "מעקבפעיל" שאינו אמיתי, אלה המץנה להתפרצות חמורה של הסרטן שמצריך פעולות פולשניות, זה השלב שאתה מתחיל להיות מעניין את הרופאים, קצת מוזר, לא? כי יש מה לנתח. במעקב פעיל של היום, בעצם מרדימים את המאובחן. מצד שני, קיומה של ההבדלה בין סרטן רדום עם מעקב פעיל וסרטן מתפרץ עם סכנת גרורתיות, מאפשר יצירת הזנחה של המעקב הפעיל. אציין שזו דילמה קשה, ומה שמדהים זה ה4kscore לא ממש נחשב בעיני רופאים, אלא כגלולת הרדמה שמשאירה את המטופל באי ודאות. אבל אילו ברירות יש למטופל? כי המעקב הפעיל זה כביכול מצב שנחשב טוב, אבל התסכול של מי שנמצא בהמתנה הזו היא עצומה, בעיקר שלא משקיעים בבדיקות לא פולשניות שיעזרו לאבחן ולהתריע הרבה לפני החמרה. זו זכות ה9ציינט, כשברור שבדיקה פולשנית כל ביופציה גורמת נזקים, יש חובה על הפעילים בתחום להתעורר ולדרוש השקעה במעקב הפעיל באמצעות הכנסת בדיקות ביומרקרים לסל והתיחסות לחולים האלה באופן מתאים. זה תחום מוזנח חד משמעית. זה הזמן להלחם על הבדיקות האלה.

  19. יגאל גורל

    רצ"ב קישור להרצאה חשובה מאוד בנושא של איבחון אישי מתקדם חדשני לצורך מעקב. הפער בין הדברים הללו, לבין שיטת המטופל המופנה כמו גולם במקומותינו שאינו יודע מהחיים שלו ומעצם גופו – זועק ממש לשמיים. כדאי להאזין, ללמוד ולנסות להפנים https://www.youtube.com/watch?v=LZ41IshDrBI

    • מיכאל

      הקשבתי להרצאה, היא מכילה התיחסות להרבה מרכיבים, מה לדעתך התמצית העיקרית של דבריו, כמסקנה מדבריו שיכולה ל רום למשתתפי הפורום?

  20. יגאל גורל

    בהמשך לדבריו החשובים של מיכאל בעיניינה של בדיקת PSA המאוד לא ספציפית וגו' שתי הערות;
    ראשית אולי הגיעה באמת העת שהעמותה תפעיל לחץ ציבורי מאסיבי כולל גיוס דעת קהל ותקשורת כנגד מדיניות קופתית לא הכי בריאה שבעולם הנוהגת קמצנות יתירה בבדיקות PSA ובמעקבים מתוחכמים וחדשניים בכלל. שני התחומים הללו נחוצים מאוד – במקום סתם להבהיל את הכאילו מטופל ולזרז אותו להליכים פולשניים. המצב האופטימלי הוא מצב של איבחון מתקדם עדכני חדשני, בלתי פולשני, משוכלל ככל שניתן ,המאפשר פרופיל אישי מדוייק והתאמת טיפול אינדיבידואלית – מה שרחוק מאוד מהנורמות המשובשות בישראל כמדינה שהתחלקה מזמן על השכל ועל הבריאות של אזרחיה.
    דבר שני; הרשת מלאה בפרסומות לערכות בדיקה אישית בייתית והשאלה היא מה טיבן? מה מומלץ והאם יש בהן ממש? בשתי החזיתות הללו רוב הציבור רוב הזמן במצב של תועים בערפל ולו היה מדובר במחלה של המגדר הנשי, הקצת יותר מודע לזכויותיו ולכוחו – מזמן כבר היו נשרפות חזיות בכיכר רבין.

    • מיכאל

      מערכת הבריאןת בישראל מצוינת בטחפולים שכבר האדם חולה או חולה מאוד בעלויות עתק, ומתקמצנת באבחון מוקדם, למרות כל הקמפיינים בתחומי רפואה שונים, ובורות וקמצנות בלתי מוסברת אצל חלק מהרופאים משפחה ואצל מקצועיים אבל פחות.
      בעיקר אבחונים לא פולשניים. אציין שבסוף האחריות היא על החולה לשאול ללמוד ולהתייעץ לפני כל החלטה.

  21. עופר

    יעקב
    תודה, הרופא ששלח אותי ל MRI הגדיר שהתוצאות טובות. בכ"ז הוא בדעה שצריך לבצע ביופסיה אקראית. אני מבין ממנו שהוא רוצה רמת וודאות מקסימלית לכך שאין ממאירות והחסרון בביצוע ביופסיה הוא סיכון קל מאד לדלקת. הצעתך לבצע בדיקת 4K נקראה אחרי תגובתו ולא עלתה על הפרק.

  22. נעם

    היי, אבא שלי התחיל טיפול בלוטיציום והוא מרגיש חצי שפה משותקת.
    הוא אחרי צילום סיטי ראש ובנוסף ראה גם נויורולוג ותודה לאל הכל יצא תקין.
    רציתי לדעת אם אחת מהתופעות הלואי של הלוטיציום זה הירדמות של השפה / נימול של השפה.

    • יעקב

      נועם
      צפיתי ברשימת תופעות לואי של הלוטיציום 177 לא מצאתי הזכור לא תופעה זו
      באם הדבר נמשך מציע שתבקשו MRI ראש

  23. עופר

    שלום רב
    PSA 4.2, יחס PSA 0.13 . בדיקת מישוש תקינה, אין סימפטומים כלשהם
    פיענוח MRI:
    הערמונית במימדים : 5.4 RL ס"מ, 4.4 AP ס"מ, גובה 6.4 ס"מ
    נפח מוערך כ- 47 סמ"ק.
    PSA density – N/A
    :(central zone CZ) המרכזי והאזור) transition zone TZ) המעבר אזור
    נראים נודולים בעלי אות הטרוגני ב-T2 ,המתאימים במראם לנודולים של BPH .
    :(peripheral zone PZ) ההיקפי האזור
    בבסיס בקו האמצע האחורי נראית ציסטת אוטריקל קטנה בקוטר 5*4*9 מ"מ.
    שינויים פסיים ויתדיים באזור ההיקפי משני הצדדים עם האדרה מוקדמת, ללא
    רסטריקציה משמעותית בדיפוזיה המתאימים לשינויים דלקתיים. שינויים אלה מגבילים
    מאוד את הערכת האזור ההיקפי לממצאים מוקדיים ממאירים. במגבלה זו, לא מזוהים
    ממצאים בעלי חשד גבוה לגידול משמעותי קלינית.
    לא נראית פריצה של הקופסית או מעורבות של הצרור הנוירווסקולרי ע"י גידול.
    שלפוחיות הזרע ללא ממצא חריג.
    לא נראים קשרי לימפה פתולוגים ודאיים ברטרופריטונאום או באגן באיזורים שנסקרו.
    נוזל חופשי בכמות קטנה באגן, הסיבה לו אינה ניתנת להערכה בבדיקה זו.
    ללא ממצא מוקדי ודאי חשוד לתהליך משני בעצמות שנסרקו.
    לסיכום:
    .BPH
    שינויים דלקתיים באזור ההיקפי. הערכה מוגבלת של האזור ההיקפי לממאירות בשל
    השינויים הדלקתיים. במגבלה זו, לא מזוהים ממצאים בעלי חשד גבוה לגידול משמעותי קלינית.
    דרוג PIRADS כללי – חשד נמוך לגידול משמעותי קלינית (v2.1 PIRADS קטגוריה 2
    האם לדעתכם מצדיק ביופסיה. האם נדרש טיפול?
    תודה

  24. מוטי

    שלום
    אני אחרי הקרנות ( 12)
    ממאי אחרון אני לוקח אבירטרון 1 גרם + פרדניזון .
    כמו כן דאודרט + בטמיגה לטיפול במערכת מתן השתן.
    PSA 0.05 הטסטטסורון 0.45 שאר בדיקות הדם – תקינות.
    אבקש לדעת, לכמה זמן יש להמשיך בטיפולים אלה?
    מתי מומלץ לבצע שוב PT/CT.
    מרגיש טוב עוסק בספורט יום יומי.
    גיל 79
    תודה על המענה

    • יעקב

      מוטי
      אני מניח שרופא שנתן לך את המרשם יודע לכמה זמן הוא תקף
      PET/CT PSMA כאשר יש עלית PSA מעבר 0.2

  25. אילן

    שלום
    אני במעקב פעיל ונוקט דיאטה ומשטר תוספים מאוד אגרסיבי. ב"ה אני מצליח להוריד את רמות ה PSA. אחד הכלים הכי חשובים באסטרטגיה כזאת היא מעקב PSA. רופאי הקופה לא מאפשרים לבצע בדיקות PSA בתדירות גבוה. אשמח לשמוע אם אתם יכולים להמליץ על מכונים פרטיים נגישים לבדיקות במחירים סבירים.
    תודה, אילן

    • מיכאל

      ממש קל, אל תתעסק עם הקופה, זה בזבטז זמן וזה לא יקר, ועוד יותר כדאי רפואית, לבצע את הבדיקה המורחבת. Freepsa, שלמעשה כוללת בתוכה psa.
      ,הבדיקת psa free,אינה בסל,
      בתל השומר ניתן לבצע את הבדיקה זאת ללא הפניה נכון ללפני כמה חודשים, תתקשר לוודא. 100 שח הכל, היתרון בבדיקה בעיקר אם הpsa הרגיל בסביבות 4 ומעלה, זה שניתן היחס בין שניהם,ratio,ואם היחס נמוך זה מעיד על סיכון גדול יותר לחשד לסרטן.
      )בכללית נותנים הפניה לבית חולים למשל במרכז בלינסון) אל תתעסק איתם.,
      אבל אם אתה נמצא במעקב פעיל סימן שיש לך ממצאים בהדמיה או בביופסיה, תדרוש בדיקת 4kscore, ואז תקבל תוצאה שתתן לך הערכה מאוד יסודית לגבי החששות לגבי סיכוייך לפתח סרטן גרורתי ב10שנים הבאות. ה4kscore, מבוסס על psa,עם מרכיבים יחודיים ועוד מדדים, תוכל לקרוא על כך ברשת.
      לי קבעו ביופסיה בעקבות הדמיה pirads3,הpsa עלה מעל 4, וירד תוך שנה בערך, אני עשיתי את 4kscore,תוצאה 2אחוז ביטלו את הביופסיה ונמצא במעקב. כן מקבל הפניה לpsa. האמת שזה לא מהותי לעשות כל חודש.
      עם זאת, אפשר פעם בכמה חודשים, תכתוב לרופא במסרים בכתב, שלאור היותך במעקב פעיל, אם יסרב, זה מעמיד אותו בבעיה קשה, כי אם לא יתן לך כל כמה חודשים, כמעקב, ותעשה בפרטי וזה קפץ, זה בגדר רשלנות רפואית, ממש, לכן כל רופא נורמלי לא יתכקש לא לתת לך מעקב, psa,ממה שהבנתי פעם 3, עד 4, חודשים זה סביר. גם בשביל הרופא, לעקוב בגרף מה קורה איתך. רופא חכם מנסה בגדר הסבירות למנוע מצבים חמורים, לכן לא ברור מדוע מסרב, אלא אם אתה מבקש כל חודש, זה לא חיוני.
      צריך לזכור כי כל מקרה שונה ממשנהו, הסיפור של המעקב ניתן במצבים שונים, תוכל לקרוא בפורום הזה וגם אחרים, לדעתי הדבר החשוב הוא כן לבצע מפעולות פולשניות, תוך הפחתת רמת הסיכון למינמום באמצעות בדיקות דם שציינתי.שעניין בדיקת הסיכון לסרטן גרורתי , כי סרטן ערמונית מתגלה אצל רב הגברים המבוגרים שהוא תאי סרטן "רדומים" האורולוג שלי ציין שאיכות החיים חשובה, מה רמת הסימפטומים קובעת מאוד לצד בדיקות בדם, וכשנדרש ביופסיה באין ברירה גם.
      ההבדלה היא בין סרטן איטי, לגרורתי, וככל שאין סימפטומים, לצד סיכוי נמוך לגרורתי, עדיף מעקב פעיל. כמו גם, לבדוק שאם יש סימפטומים, לכוון אחר, כמו הדדלת ערמונית לא סרטנית דלקות וכו….זה כבר מורכב יותר בהתאם למקרה האישי.

    • שמשון

      אילן שלום
      אני בכללית ומבצע בדיקת psa פעם בשלושה או ארבעה חודשים.
      מעולם לא ניתקלתי בסירוב מצד הקופה.
      ברגע שהרופא מכניס את הבדיקה למערכת אז אין שום בעייה.

  26. סיון

    אבא שלי עבר ניתוח להסרת ערמונית לפני כשנה וחצי, לפני הניתוח הpsa היה באזור 6.5, gleason score שלו הוא 4+3=7
    התוצאות של הבדיקה הפתולוגית היו מצוינים לדברי הרופא – שוליים נקיים, גידול מאד ממוקם, קופסית שלמה, בלוטות לימפה נקיות.
    בשנה האחרונה, אחרי שהpsa צנח ל0.03 אחר הניתוח, עלה בהדרגה וכיום עומד על 0.2, שמבחינת הרופא המטפל מצריך המשך טיפול בקרינת הנצלה.
    יש לציין שאבי עשה לפני 8 חודשים (לאחר שהpsa הגיע ל0.1) pet psma שבו לא נמצאו ממצאים.
    כרגע הופנה לpet psma נוסף, במקביל יש לנו פגישה ראשונה עם אונקולוג ממש בעוד כמה ימים. אנו מטופלים בסורוקה אבל גרים כשעה נסיעה משם, הבנתי שהקרנות זה טיפול אינטנסיבי על בסיס יומי וכמה שבועות, אשמח לשמוע קצת על התהליך מאנשים שעברו ומכירים אותו ועל מה צפוי לנו, כרגע ממש באי ודאות ומנסים להבין את כל המשמעויות, וכיצד להיערך לתקופה זו.
    תודה רבה

  27. דניאל

    שלום,
    ביוני השנה עשו לי mri וגילו חשד לגידול בערמונית. רצו לעשות לי ביופסיה זמן קצר לאחר מכן אך מסיבות שונות נאלצתי לבטל את המועד הזה. כשביקשתי לקבוע תור חדש נתנו לי תור רק לינואר 2023. שאלתי היא אם ישנה בעייתיות בכך שהביופסיה תבוצע אם כן כחצי שנה לאחר שבוצע ה – MRI? כשהבעתי בפניהם את חששותי שעד אז הגידול יכול להתפשט נענתי שאין תורים וזה מה שיש ועכשיו אני מודאג. מדובר בבי״ח קפלן. מה ניתן לעשות?
    בתודה
    דניאל 052-3086230

  28. אלי דהן

    גליסון 9 , PSA 80 ללא כל תסמינים, יש סיכוי לשרוד ?

    • יעקב

      הי אלי
      יש המון טיפולים יעילים
      אתה צריך לבצע בדיקות הדמיה ולקבל החלטה מוסכלת על סוג הטיפול ביחד עם אורו אונקולוג
      בהצלחה
      יעקב

  29. יורם

    אשמח לדבר עם מישהוא שעבר 39 הקרנות באיכילוב 0585515099

  30. מיכאל

    אחרי שהתיעצתי עם אורולוג נוסף, חגבי ממצאי הmriשלי, pirads3, לעומת שאר הנתונים, הוא בהחלט המליץ בשלב זה, לפנות למפענח מומחה של mri מומחה לערמונית. כי כרגע אין שום סיכוי לקבל הפניה נוספת להדמיה חדשה.
    האם ניתן לקבל רשימה של מומחים לפענוח mri ערמונית שמתמחים בערמונית, פניתי לביטוח המרחב של הקופה,אין להם התמחות כזאת, אבקש אם ניתן להפנות אותי למידע או מומחה בנושא. תודה.

    • גורי

      מיכאל שלום
      יש הרבה רדיולוגים שמפענחים mri
      באופן פרטי תמורת תשלום.
      אני לא מכיר אישית,אבל אם תכתוב בגוגל
      מפענח mri פרטי אתה תגיע אליהם.
      בברכה

    • יעקב

      מיכאל
      שלח לי את הדוא"ל שלך ואשלח שם של רופא בכיר שגם מפענח MRI
      יעקב

      • מיכאל

        יעקב וגורי תודה, חזרו אלי מהביטוח המורחב בקופה, עם 2רופאים בתחום ההדמיה, אני מנסה לבדוק איתם,
        האורולג שהתיייעצתי איתו, אמר שיתכן שעדיף לבצע mri חדש עברו 8 חודשים, רק באין ברירה פענוח נוסף ישן. זוהסיבה שחיפשתי פענוח חוזר כי לא מאשרים לי בדיקתmri, נוספת, יעקב האםידוע לך כל כמה זמן מאשרים בדיקה נוספת בקופות בדרך כלל? תודה

        • יעקב

          מיכאל
          הקופה מתחשבת בהמלצות של רופא מומחה במידה ויש חשד סביר להתקדמות המחלה
          והדמיה יכולה לוביל לגלוי חדש
          פניות שלך ללא גבוי רפואי סכוי הצלחה קטן

          • מיכאל

            תודה יעקב, לא לגמרי הבנתי את הנושא שציינת ללא גיבוי רפואי. ההדמיה מלפני בערך 8 חודשים, בתחילה נשלחתי לביופסיה על ידי אורולוג, ויכולתי להתקדם, ואז לטחר שהסאת את תוצאת ה4k, אז האורולג התחרט, ואמר ש2אחוז זה נמוך ואין צורך בביופסיה. נשארתי תקוע עם ההדמיה, כשלמעדה אורולוג נוסף אמר שכדאי במצב זה לפענח שוב את ה דמיהmri, שעשיתי, כי במצב שכל הנתונים כוללpsa, אינם תומכים בהדמיה, אז יתכן שהפענוח יהיה שונה, מהפענוח הראשון ויפתור את הסתירה בנתונים. זאת אומרת שמבחינת הקופה אין ענין לתת הדמיה חדשה, כי אין נתונים חדשים, זה מצב ביניים. אבל נדבר הטוב ביותר זה הדמיה חדשה עדכנית. כדי דאפשר יהיה לדעת מה באמת יש ולפענח מצב עדכני. כמו מקרה של המשתתף בפורום מר ישראל,שסחפר את המקרה שלו, כמענה להודעתי, שקיבל הדמיות חוזאות, אצלי אין שינויי ב psa, 1.6, ולא רוצים לתת שום הדמיה. זה המצב.

    • יעקב

      מיכאל
      תנסה באמצעות ביטוח פרטי

  31. יוסי

    שלום לכולם
    מניח שחלק מהעוקבים בפורום החלימו מהמחלה, נשמח לשמוע מכם קצת עדויות מעודדות מה קרה אחרי כ- 5 שנים מהטיפול (הקרנות+הורמונלי)/ניתוח לאיזו רמות הגיע ה PSA ועדיין זה נחשב נקי מסרטן, האם הטסטוסטרון חזר לעצמו אחרי הטיפול ההורמונלי האם נשארו תופעות לוואי האם רק פט סיטי מעיד על מיגור המחלה ועוד זוויות מעניינות המעידות על פי חוות הדעת הרפואית של האורולוגים/אונקולוגים שלכם על החלמה מלאה
    תודה!

  32. אורן

    שלום לכולם,
    בן 74. לפני 4+ שנים עברתי 20 הקרנות לסרטן ערמונית ממוקד (לפי pet psma קליטה חלשה בערמונית בלבד).
    לא קיבלתי טיפול נוסף למעט ההקרנות.
    כל השנים אני במעקב אצל אורולוג שמתמחה באורולוגיה אונקולוגית.
    לאור עליה הדרגתית ומתמדת של psa במספר בדיקות אחרונות (כיום 1.24) שלח אותי הרופא לביצוע נוסף של pet psma. טרם ביצעתי.
    לאחר שיהיו לי התוצאות אני מעוניין בחוות דעת נוספת למי פונים – לאורולוג שמתמחה באורולוגיה אונקולוגית? לאונקולוג?
    אשמח למי שיכול לשלוח לי במייל המלצה לרופא/ים להתייעצות נוספת. תודה!
    [email protected]

    • מיכאל

      את כל הטיפולים וההקרנות עשיתרק עם ייעןץ של אורולוג רגיל ולא מומחה אורולוגיה אונקולוגית בבית חולים, כי בד"כ, טיפולי סרטן ערמונית מתבצעים רק אחרי ייעוץ עם אונקולוג מומחה בתחום האורולוגיה בבית החולים.

  33. מיכאל

    בדיקת 4k, עד כמה היא אמינה, בשיווק מבטיחים הרבה מעבר למה שיש בבדיקה? דבר נוסף ממה שקראתי התוצאות ניתנות בדרך כלל לפני דימות mri. מה אומרות התוצאות לאחר שיש בדימות ממצא בינוני, למשל. כמה באמת חולים לא צריכים ביופסיה?
    לא חד משמעי בסולם הדרגות.
    ההגיון היחיד שהבנתי ממה שקראתי, שאם יש ממצא בmri חשוד בדרגה בינונית,ותוצאת ה4k הוא נמוך, יכול לגרום לאורולוג להחליט לא לבצע ביופסיה כי הסבירות היא לא שאין סרטן,בכלל, אלא שגם אם יש הוא בדרגה נמוכה של גליסון ולא יתפתח לסרטן גרורתי ממאיר ברב המקרים ב10 שנים הקרובות. האם פרוש זה נכון?

    כלומר זה בא לסנן את המקרים של סרטן בדרגה נמוכה שבמילא לא יהיו מטופלים.
    השאלה היא כמה מפספסים בגלל ה 4k. שמתפרצים לגרורתי?
    שאלה נוספת, זה שבתוצאות ראיתי שהן לא רק על בסיס הקלריקאנים, שזה הממצאים בדם, בנוסף לpsa, וpsa חופשי. הם גם מבוססים על ביופסיה או בדיקת אצבע או tsu. האם יש מידע מדעי מוסבר, או של רופא, לנוסחת התמהיל, האם ואיזה אחוז בתוצאה הוא ממצאים בדם חד משמעים ביחס לממצאים הנוספים כמו בדיקת אצבע. שהם יכולים להיות שגויים.
    פרטי המקרה שלי;
    אותי הפנו בהתחלה לביופסיה בגלל תוצאת mri-pirads3, אבל הpsa ירד בחזרה מ4, ל 1.2, אני בן 59. ואין שום ממצא בבדיקת אצבע, ב 4k התוצאה 2 אחוז. סיכון נמוך, ביטלו את הביופסיה. דילמה קשה. אני לא עלול להתעורר עם סרטן חמור יותר? בלי שנכנסתי לטיפול? הרי מדברים על טיפול כמה שיותר מוקדם. לא?
    תודה

    • גורי

      שלום רב
      לפי מיטב ידיעתי pirads 3 יש כ-30% סיכוי לסרטן ערמונית.
      אני כותב כי לי היה pirads 3 ומצאו בביופסיה סרטן בגליל אחד 2% מתוך 12 גלילים.
      בנוסף אני לא רופא.

      • מיכאל

        שלום גורי. תודה על המענה, מצאו לך pirads3, אם אפשר לשאול, מה היה תוצאת הסיופציה שלך? איזה גליסון? והאם את נכנסת לטיפול כלשהו אורק מעקב פעיל?
        בנוסף, באיזה אזור הממצא הסרטני,tZ, או pz, ?
        מה היה ה psa שלך? היה לך ממצא במישוש בדיקת אצבע?
        עשית לפני כן בדיקת 4k?
        אצלי כל המדדים נמוכים רק הpirads3, ולא רוצים לעשות לי ביופסיה בכלל. תודה

        • גורי

          שלום מיכאל
          לי היה pirads 3, בדיקת 4k הייתה 17%, בדיקה רקטלית תקינה.
          הומלץ ביופסיה פיוזן.בביופסיה לקחו אם אני זוכר 12 גלילים ובגליל אחד
          הייתה מחלה קטנה מאוד סך הכל 2% מהגליל, גליסון 7 4+3.
          הומלץ זריקה פעם אחת לחצי שנה ו 5 הקרנות sbrt.
          הכל היה בתחילת 2020,כעת מבצע בדיקות מעקב psa בלבד.
          מקווה שעניתי על שאלותיך.
          בברכה

          • מיכאל

            גורי תודה על השיתוף,לאור הדמיון בין הנתונים בין המקרים לעומת ההבדל בין המלצות הרופא שלי, למה שאתה מתאר במקרה שלך, אני מאוד מודאג.
            אני מנסה להבין מה בכל זאת ההבדלים בין המקרים, אולי הכי חשוב, להבין מה הסיבה שבגללה הגעת לברור הזה? היו לך שינוי בpsa?מה היה ה psa, הוא עלה? כי זה תלוי בגיל, למה עשו לך mri?
            אצלי ה psa, 1.7, אני בן 59. בן כמה אתה? אמרו שזה מרכיב חשוב.
            ה 4k שלי 2 אחוז, והשאר דומה.
            היו לך סימפטומים מסוימים בתחילת הברור?
            מה הכריע בסוף ללכת לביופסיה?
            מצד אחד אומרים שאם ה4k נמוך אז אין סכנת סרטן משמעותי, רופא אמר לי שהסיכוי לסרטן 10 אחוז בממצאים שלי, אולי בגללpsa, ו ה4k, שלי .
            מצד שני קראתי שגיורא איילנד אומר לטפל כמה שיותר מהר.
            ושאלה לגבי הביופסיה, כי אני שוקל לדרוש ביופסיה, מה דעתך? יש תופעות לוואי אחרי?
            ההקרנות שעברת הן הקרנות רגילות? ניסיתי לקרוא את מה שציינת לא מבין התחום. אשמח אם תשתף, כי אני ממש מודאגלאחר מה שקראתי אצלך, שלחו אותי הביתה כאילו הכל בסדר, זו יכולה להיות טעות שהמחיר שלה יקר מאוד לא?
            שגילוי לי pirads3,הייתי בחודש בהלם, עד שקראתי והבנתי שיש דרגות ושלבים, אבל אולי "מרדימים" אותי וזה זמן יקר. לא שיתפו אותי בניתוח הממצאים, רק אמרו זהו לא צריך ביופסיה, למרות שהתחלה כן רצו ביופסיה פיוזן. תודה

          • מיכאל

            שאלה ניספת, האם הטיפול בקרינה הממוקדת הוא שונה מטיפול קרינה רגילה בהכנה או בבצוע ידוע לך? במה זה שונה?

      • מיכאל

        תוספת עדכון, היישוב שח האורולוג בנתונים שלי שציענתי, בהתאם לחישוב שציינת, משלב את כל מרכיבי המדדים, דרגה psa, וכו', שאצלי זה 10 אחוז, אבל זה לא משנה מבחינת השאלה שמטרידה בשלב זה, האם יש אבחנה להמצאןת סרטן או לא, לכן אני בשלב האבחנה, וברור לי שלמעשה אתה סיימת כבר את התהליך כולל הטיפול, וההחלמה, שזה כבר סיפור מתקדם יותר. בכל אופן תודה על השיתוף.

    • יעקב

      מיכאל
      העברת תשובה
      שלום
      קשה לדון במקרה פרטי במסגרת הפורום
      באופן כללי יש לדון עם רופא.ה מומחים לסרטן הערמונית, האם לבצע 4k רק אם בדיקת MRI וביופסיה לא מלמדים על גידול באם יש חשד לגידול על סמך פרמטרים שאינם 4k
      בהצלחה
      ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי

      • מיכאל

        שלום, תודה על העברת התשובה של הדוקטור,אני קראתי את התשובה שהעברת דוקטור קייזמן.
        המצב שלי שונה ממה שמתואר בתשובה.
        לי היתה עליה ב psa מהירה מאוד, נגלחתי ל mri, תוצאה pirads3, נשלחתי ל4k,תוצאה נמוכה מאוד, 2 אחוז בלבד.
        Psa ירד בחזרה ל1.6, ויציב, וביטלו את הביופסיה.
        בעצם לא הסבירו לי מה קרה ב4k, שביטלו את הביופבסיה, 2 אחוז זה נמוך.
        אני ניסיתי בכל דרך להבין, אין הסבר, גורי שמשתתף כאן ציין מקרה דומה pirads3,אבל עם 17 אחוז ב4k, ואצלו מצאו גליסון 7, וקיבל הקרנות. השאלה שלי, האם אני לא מבזבז זמן, בהמתנה לעוד שנה, מעקב, בלי ביופסיה והאם כן כדאי חבקש ביופסיה שאם יתגלה סרטן ניתן יהיה לטפל כמו גורי. האורולוג פבל כל אפשרות לביופסיה, לכאורה זה מצוין, אבל אני חושש מאוד, מדוע לא לאבחן כבר עכשיו?
        בעיקר שראיתי שיש טיפול הק3נתי לגידולים קטנים . מה דעתך,? תודה

        • יוסי

          מיכאל לשאלתך לעניין תופעות הלוואי בעקבות ביופסיה פיוזן לערמונית אז גם הביופסיה בסופו של דבר כן משפיעה על אבר המין שלא לדבר על הקרנות וטיפול הורמונלי

          • מיכאל

            יוסי שלום, תודה על התשובה, ואני משער שזו אחת הסיבות שהאורולוג התעקש לא לבצע ביופציה, אני מניח שאתה אומר זאת מניסיון של ביופציה עצמה גם השפעה על אברי המין מבחינת תופעות הלוואי של הפעולה, אמנם לא פרטת מה, אבל מקריאה אני מבין, ואני מאוד מודה לך כי זה מאזן לי את ההרגשה וההבנה שלא למהר לביופציה גח כן, בעיקר אם האורולוגחושב שאין כרגע צורך. לא תמיד אנחני ערים ליתרונות שבהמנעות אם אפשר מפורצדורות רפואיות, באמת תודה.

          • מיכאל

            יוסי תודה על התגובה שלך, זה מאזן לי את ההבנה וההרגשה מדוע לא למהר לביופציה, בעיקר שהאורולוג דחה אותה, וזה כנראה שיקול בהחלטה שלו. ואולי בעצם פועל לטובתי. תודה

    • יעקב

      הי מיכאל
      קימת קרינה ממוקדת חיצונית בשיטות קרינה שונות בעוצמה וברזולוציה גבהה IMRT או SBRT
      קרינה פנימית לערמונית – ברכיתרפיה באמצעות החדרת גרגרים רדיאואקטיבים קטנים לתוך הגידול
      קרינה לא ממוקדת באיזור האגן לרוב אחרי ניתוח למנוע היוצרות גרורות

      • מיכאל

        לגבי טיפולי הקרינה הממוקדת שגורי ציין, לגידולים קטנים מוקדים, הבצוע שלהם שונה מהקרנות רגילות, כולל הכנה שונה, או שזה אותה פורצדורה.

    • ישראל

      בס"ד
      מיכאל, המקרה שלי די דומה לשלך..
      בן 64. לפני 5 שנים בבדיקה שיגרתית PSA היה 5.07 נשלחתי לביופסיה (טארוס-עיוורת) אפילו ללא MRI והתוצאה היתה "דלקת כרונית בערמונית. לאחר מכן ה-PSA עלה וירד מ-4 עד 6. ב2018 נשלחתי ל-MRI והתוצאה נגע בדרגת pirads4. כמובן שנשלחתי לביופסיה נוספת (ושוב טארוס) עם אותה תוצאה כלומר "דלקת כרונית". לאחר בדיקה זאת ה-PSA שוב ירד עד ל-4 ולאחר כשנה (2019) החל לטפס נשלחתי שוב ל-MRI והפעם התוצאה ירדה ל- pirads3 ולכן לא עשיתי ביופסיה נוספת. ה-PSA המשיך לטפס והגיע ל-9 (לפני כשנתיים) ואז עשיתי בדיקת K4 והתוצאה הייתה נמוכה 3% למרות שבאותה בדיקה של ה-K4 ה-PSA היה 9.76 וה-PSA החופשי היה 15%. התוצאה הזאת בנוסף לירידת דרגת הסיכון בבדיקת ה-MRI קצת הרגיעו אותי. כחודשיים לאחר בדיקת ה-K4 החילותי לקחת דאואדרט עקב קושי בהטלת שתן (ערמונית מעט מוגדלת שלוחצת על שלפוחית השתן) ואחרי שמתחילים את הדאודורט לא מבצעים בדיקות PSA לפחות 6 חודשים. ובבדיקה הPSA הראשונה לאחר הדאודורט התוצאה הייתה כמעט 6 שזה למעשה 12 (התרופה מורידה את ערכי ה-PSA בחצי) מתוצאה כזאת לא יכולתי להתעלם עשיתי MRI פעם שלישית כשהתוצאה שוב pirads3 והנגע אפילו קטן במקצת ושינה את צורתו..2 מפענחים קבעו שקרוב לוודאי הנגע הוא דלקתי. ניגשתי לפני שנה וקצת לביופסיה שלישית והפעם פיוזן שהמחטים מכוונים לנגע והתוצאה ב"ה שוב אותה תוצאה "דלקת כרונית". מאז ה-PSA ירד פעמיים והגיע ל-3.06 (תחת דאודורט)
      מה שיש לי לאמר לך (ואני לא רופא) לפי הבדיקות אצלך שאתה יכול להיות רגוע יחסית וכמובן לעקוב ולבדוק PSA כל 4-3 חודשים. גם מי שתוצאת הביופסיה שלו היא דלקת צריך להיות עירני כי דלקת יכולה להפוך לממאירות. המקרה שלי מלמד שכן אפשר לסמוך על בדיקת ה-K4 שלמרות ה-PSA הגבוה בבדיקה עצמה (9.76) הם קבעו דרגת סיכון נמוכה (3%) ןהביופסיה הוכיחה שהם צדקו..בריאות טובה לכולנו..

      • מיכאל

        ישראל, אני ממש מודה לך מקרב לב, התגובה שלך המפורטת, עם פרטים שממש מקבילים בדיוק לעקרונות של ניתוח המקרה שלי, בהתאמה, וזה מחזק אותי, קשה לי להסביר כמה, כי כבר חודשים לא מצליח בכלל לקבל שום הסברים מהרופא שזה נראה לו מקרה שולי, ואני אספר פה דבר קשה לכתיבה, כמעט לא אנושי, נאמר לי, אתה מבזבז את משאבי מערכת הבריאות, בגללך יש תורים בmri, אתה סותם את התורים!!! ויחס מזעזע. בגלל הממצאים ומה שנאמר לי, אני הייתי כמה חודשים בהלם, קראתי וניסיתי להבין, כדי לא לעשות טעויות, ראיתי מקרים עם חלקי מידע, דומים, אבל זה לא הפסיק להטריד אותי. כרגע אני קצת יותר רגוע, בנתיים מסרבים גם לתת לי mri נוסף! לראות מה מצב הממצא, האמת שכבר נראה שגם זה לא יעזור, זה יכול להגרר שנים, ונסיפור שלך מראה את זה. הדבר היחיד שמרגיע זה שה psa שלי ירד ל 1.5 עכשיו. היה 4.1 לפני 8 חודשים. !!
        ושהתוצאה של 4k רק 2אחוז שזה כנראה נמוך מאוד. עדין מה שאני לקוח מהמידע שלך, זה שאסור להפסיק מעקב, כל הזמן. באמת תודה רבה.

      • מיכאל

        יוסי, כתבת ש 2 מפענחים בצעו פענוח לmri, אני ביקשתי פענוח חוזר לא רצו. מומחה אורולוגיה חיצוני אמר, שכן כדאי שמומחה פענוח יפענח שוב את הmri, כרגע זה נראה לי דבר הכי חשוב מעשית כרגע, כי כרגע מסרבים לתת לי mri חדש.
        תוכל להסביר איך הגעת למפענחי mri נוספים חוץ מהמפענח הרגיל, אני רוצה לגשת לפענוח נוסף, כנראה שזה הדבר החשוב כרגע, אודה לך אם תוכל להדריך אותי איך להתקדם. תודה

        • מיכאל

          לישראל, אני הפניתי הבקשה לעזרה במציאת מפענח mri, בטעות כתבתי בתחילת ההודעה, יוסי, סליחה.

          • גורי

            מיכאל שלום
            אתה יכול ללכת לעוד יעוץ אצל רופא אחר,תישמע מה דעתו
            אם תשובתו תהיה זהה לרופא הראשון אז לבטח יהיה לך יותר
            קל לקבל החלטה.

      • מיכאל

        ההבנה שלי לאור המקרה שלך ותשובות הפורןם, זה ביצם לבחור האם אני חי עם סיכון של 10 אחוז, שיש סרטן או שאני רוצה בכל מחיר ביופסיה, כולל כל מה שכרוך בזה. האורולג הסביר שכל מקרה זה סיפור אחר. מה שכן העובדה שבחצעת מספר הדמיות, כן עזרו להתקדם לביןפסיה, אבל אם בעצם לא מגיעים לביופסיה בגלל שאין מדדי החמרה, אז בעצם בשביל מה לחזור על הדמיות, ביצה ותרנגולת. חכמים אמרו שחיים באי ודאות קשים ממצב קשה ככל שיהיה אבל סופי כלשהו. דילמה. תודה לך.

  34. רודי

    שלום רב, אני חולה סרטן הערמונית וקבלתי בתור טיפול זריקה מסוג פירמגון FIRMAGON והיה לו השלכות. אני ממבקש לדעת האם מישהו מהחולים קיבל גם זריקה מסוג זה ואם היו לו השלכות לאחר הזריקה. עברו כבר שבועיים וחצי והסימנים של הזריקה עדיין כואבים ומסומנים טוב מאוד על גופי. בתקווה לקבל תשובה ולאודות לכם על טיפול. בברכה, רודי

    • מרדכי

      לרודי שלום.
      אני בן 77 עם סרטן הערמונית (לא מפושט) חודשיים לפני ההקרנות התחלתי עם פירמגון פעם בחודש. הראשון שתי זריקות 120 מ"ג משני צידי הבטן. גם אני עברתי את אותן תופעות לוואי של נפיחות קוטר 3 ס"מ , כאב קל, וגירוד מרגיז. תופעות אלו החלו לחלוף לאחר שבועיים. קומפרסים קרים הקלו עלי את הנפיחות והאי-נעימות. תופעות אלו היו פחותות בצורה משמעותית במתן הזריקות הנוספות 80 מ"ג פעם בחודש. וחלפו לאחר מספר ימים.
      בבריאות ובהצלחה. מרדכי

  35. יגאל גורל

    תשובה לאיצי
    תודה על התגובה היפה
    אני יודע שאני צודק… בקשר לאחות מתאמת – היעדרותה בולטת במרבית המרכזים הרפואיים בהקשר של ס"ע – לעומת מצב טוב לאין שיעור בקטע של סרטן השד.
    הסיבות לכך פשוטות והן נובעות מכוח חברתי פוליטי; המקצה הנשי מאורגן היטב ומסוגל להקים קול זעקה בכל מקרה של אפליה. המקצה הגברי בישראל נעדר תחושה של סולידאריות חברתית ואין בו אפילו התחלה של מאבק על זכויות – לא רק בקטע הבריאותי המסוים אלא בכלל. אשר לנתונים הסטטיסטיים; מצד אחד נאמנה עלי עדותך בדבר 'הובלה מספרית' במקצה הנשי. מצד שני יתכן מאוד שהדבר קשור בעצם ביותר מודעות לגילוי מוקדם בקרב נשים ולהעדרה במקצה הגברי – כלומר אפלייה אחת גוררת אפליה שנייה. במקביל הנתונים המגיעים מארה"ב מדברים על כך שכל גבר מועד להסתבך במחלה אם יגיע עד תום אריכות ימיו – מה שנראה כנתון חמור לא פחות ואולי אף יותר מן המקצה הנשי. לעצם העיניין מי יתן ושני המקצים יטופלו כהלכה, מה שרחוק מאוד מהמציאות הישראלית.
    אנסה ליצור קשר לאחר שאתגבר על דיכאון הפוסט חגים ועל מלחמות ההתשה עם מערכות בריאות הציבור בישראל ששיאן בקופות הידועות.
    נ.ב אחת השאלות החשובות בתחום היא מה בעצם הם כלי המעקב העומדים לרשות מי שזכו באיבחון הלא נעים בכלל
    אפשרות אחת ביופסיה אינה בגדר הליך שהיינו ממליצים לעבור אותו כל שני וחמישי.
    אפשרות שנייה מדד PSA הנודע לתהילה – רחוקה מאוד מלהיות "ספציפית" והיא בעייתית למדי מבחינת יכולת החיזוי שלה.
    אפשרות שלישית דימות MRI – מאוד לא חביבה על הקופות המתקמצנות.
    במכלול הזה בולטים שני דברים שלא כל כך מדברים עליהם וכדאי לנסות להבהיר; הראשון הופעה של ערכות PSA בייתיות – האם הן אמינות?
    השני בדיקה שמדברים בה נכבדות במקורות זרים, אבל כאשר שואלים כאן אורואונקולוג מצוי – חוטפים נעיצת מבט כאילו דבר מה השתבש בשכלו של השואל
    מדובר בבדיקת דימות שנקראת 3D CLOUR DOPPLER אולטרהסאונד… האם היא קיימת בארצנו או שלא ממש ועוד לא?
    בקשר לחוברות הקרינה, כאמור כאשר נתקלים במדף חוברות ההסברה במחלקות האונקולוגיות, בדרך כלל החומרים הפונים לנשים מרובים לאין שיעור. נכון לעכשיו אין קובץ ברור רשמי נגיש שווה לכל נפש ועדכני שמסביר בפירוט על אפשרויות הקרינה בישראל מבחינת ציוד, מרכזים, בטיחות ,נגישות וכו. כלומר הנורמה המקובלת פה היא זו של היעדר זכות לדעת ולבחור. הנורמה הזו אופיינית לכל המערכת, אבל בולטת באופן מיוחד במקצה של הגברים שעלול קצת להזכיר מסע אלונקות בטירונות.
    שאלה אחרונה בנושאי מעקב; הבדיקה הלא נעימה והנפוצה מאוד בכל התחום של DRE – עם כל הכבוד לטקס הייחודי הקבוע הזה, האם אי אפשר בעצם ללמד את הנידונים לו לבצע אותו במחילה מכבודם בעצמם בצורה בטוחה ונעימה קצת יותר באמבטיה למשל?

  36. יעקב

    יגאל
    אני פגשתי אישית אחיות מתאמות ברמב"ם ,איכילוב,בליסון
    את החוברות תבקש מאגודה למלחמה בסרטן