סרטן הערמוניתפורום שאלות ותשובות

הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע, וכן להיוועץ ברופאים מומחים (לרשימה לחץ כאן).
השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן הכרחי לציין מדד גליסון וערך ה-PSA),
גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו')
כך יתאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.
בפורום אתה יכול להציג את הכינוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא"ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התייחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.
התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות
.


לידיעה: כל פעילויות העמותה נעשות על ידי מתנדבים ובמימון תרומות כספיות שמתקבלות.
תרומות יתקבלו בתודה ובברכה
פרטי בנק להעברת תרומות:
שם החשבון: “חיים עם סרטן הערמונית”, בנק הפועלים 12, סניף 746, חשבון 368623

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים,
אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן
ואין היא בשום אופן תחליף להתייעצות עם רופא


צור נושא חדש

4,377 תגובות
  1. יעקב

    אמיר
    השאלה הופנתה ע"י ד"ר אנה גולוחוב לפרופסור גרינשטיין שעובד באופן אישי עם כלי הלם
    "בדרך כלל אלה אחרי ניתוח רדיקלי של הערמונית לא מתאימים -כי הפגיעה העיקרית היא עצבית ולא וסקולרית

  2. אמיר

    בן 67. בריא בדרך כלל. ללא מחלות לב. או סכרת. לחצי דם תקינים.לא מעשן. לפני 12 שנה עברתי כריתה רדיקאלית של הפרוסטטה בגלל גידול ממאיר ממוקד גליסון 7[3+4] לא עבר את הקופסית וכריתה של קשרי הלימפה.. פסא לפני הניתוח 5.6. לאחר כשנה מהניתוח עקב עליה פסא 0.19 . קיבלתי 33 הקרנות. מאז פסא 0.014.הבעיה בזקיפה נוטל כדורי תרים לפני מגע מיני.שמעתי וקראתי על טיפול בגלי הלם והשאלה האם מצבי מתאים לכך. ומה דעתך המקצועית לגבי מצבי האונקולוגי.
    תודה ושבת שלם

    • איצי באר

      שלום אמיר
      אני לא רופא אבל בנוגע לשאלתך בקשר למצבך האונקולוגי נראה שמחלתך בהפוגה עמוקה.
      בנושא טיפול בהלם לשיפור הזקפה
      1. לא ציינת את רמת הטסטוסטרון אצלך. זהו פרמטר מפתח בעניין הזה.
      2. הייתי ממליץ לך להתייעץ עם אחד הרופאים העוסקים בשיקום מיני.
      בהצלחה.

  3. צבי פוקס

    מחפשים בדחיפות תרופה 💊 בשם Keytruda קיטרודה 200 מ"ג,
    תרופה מצילת חיים לחולה אונקולוגי צעיר, שהתחיל טיפול מיידי במחלקה האונקולוגית באיכילוב והאישור מקופת החולים עדיין לא ניתן. כל טיפול הוא קריטי ומציל חיים.

    כל כמות תסייע מאוד ❣️
    לפרטים:
    אלישבע – https://wa.me/972508221851

  4. ברוך גבעתי

    האם הקרנות לערמונית עלולות לפגוע במעי הגס ולגרום לשלשולים בלתי נשלטים גם שנה לאחר סיום ההקרנות .האם הנזק הוא תמידי?
    אם כן האם יש טיפול ?

    • איצי באר

      תשובתו של ד"ר תומר חרס,
      מנהל יח' הקרנות רמב"ם

      ברוך שלום רב,
      שלשולים לאחר קרינה יכולים להתרחש גם בטווח של מספר חודשים ואף שנה ויותר מהקרינה.
      יש להתייעץ עם האונקולוג המטפל, וקיים טיפול שלרוב משפר את התלונות – שינוי תזונתי, תוספים טבעיים ואף טיפול תרופתי לפי הצורך.
      בריאות שלמה,

      תומר

  5. איצי באר

    מוטי
    השמנה בטנית היא תופעת לוואי של הטיפול ההורמונלי.
    הדרך להלחם בה היא להיות פעיל גופנית וכן בתזונה מאוזנת.
    הרבה בריאות
    איצי

  6. מוטי מ.

    מטופל הורמונלית בסרטן הערמונית. בחצי השנה הראשונה סבלתי בעיקר מגלי חום. עכשיו יש בעיה של הצטברות שומן בבטן התחתונה. איך ניתן למנוע, או להלחם בתופעה?

  7. שמואל

    התגלתה ערמונית גדולה,מוזמן לניתוח בחודש מאי .מתלבט בין ניתוח לצינתור.אודה לכם אם תיעצו לי,
    בברכה שמואל
    0544717449

    • itzyb

      שמואל
      מציע לך להקשיב להרצאה שלי.
      כיסיתי את הנושא וניסיתי להעביר את האינפורמציה הרלוונטית.
      https://www.youtube.com/watch?v=uRUUvsR6l4w
      הנושא הספציפי מתחיל בדקה ה 13, אבל תתחיל לצפות מהתחלה.
      בהצלחה
      איצי באר

    • מוטי מ.

      מטופל הורמונלית בסרטן הערמונית. בחצי השנה הראשונה סבלתי בעיקר מגלי חום. עכשיו יש בעיה של הצטברות שומן בבטן התחתונה. איך ניתן למנוע, או להלחם בתופעה?

  8. הוריה

    שלום
    מצב שלי כעת . סיימתי 6 טיפולים כימיו עם taxoter and carboplatin ו Firmagon חודשי
    אני עם ca of prostate stage 4 בלוטות לימפה באיזור תפוסות וגם 3 נגעים בעצמות ( שתי חוליות L ו אחד באגו ) היסטולוגחה : מדובר ב adeno ca ptrostate אבל עם מוקדים נאורואנדוקרינים ( לציין אני BRACA1 ) . בנוסף אני עם סרטן שמפריש מעט PSA התחלתי עם 2.9 וכעת אני עם 0.09 . יחסית קיבלתי את הטיפול בלי הרבה תופעות לואי פרט לטיפול 5 ו עכשיו אחרי 6 אני עם חולשה , כאבי שרירים בעקר במאמץ קל ונפיחות בצרות קלות ברגליים .
    אני מטופל במכון אונקו ורופא מעולים . לפי המלצה אני אמור להתחיל מיד ב Abirateron עם
    Prednison . בגלל כאבי שרירים , תשישות קלה ובצקות , דחיתי את התחלת הטיפול ( חושש מתופעות לואי של הטיפול שגם הוא יכול לגרום לזה )
    בעוד יומיים חוזר חוזר על PET PSMA . אני כמובן התייעץ שוב עם הצוות מטפל אבל שואל את הפורום : האם יש מטופלים שהתחילו מיד אחרי ה כימיו , למרות שעדין התופעות של חולשה , בצרת ברגליים וכאבי שרירים ׳( אחרי הכימיו ) לא חלפו
    אני בן 67 עדין פעיל ללא מחלות רקע .
    היתי מבקש גם לשתף אותי באיך מקבלים ואיך מתמודדים עם טיפול ב ABIRATERON
    הוריה

  9. רפי

    שלום ,
    תמונת מצב:
    בן 71 , תוצאות PSA לאורך שנת 2021 היו 4.7. 4.9 . נבדקתי בחודש מרץ 2022 והתקבל PSA 5.5.
    לפני חצי שנה בצעתי ביופסיה ( שניה ) . פתולוג אחד קבע גליסון 3+3, פתולוג אחר קבע 3+4.
    בצעתי בדיקת פרולריס על מדגם של הביופסיה השניה והתקבל DSM 2.7 % 'וכן MET 1.0
    לפני שנה וחצי בצעתי MRI ערמונית והתקבלה הערכה של PIRADS – 2.
    כיצד להמשיך? מעקב פעיל או טיפול קרינה או כריתה רדיקאלית או משהו אחר?
    בברכה
    רפי

    • יעקב

      רפי
      האם ביצעתה גם 4K
      PIRADS 2 הוא סקלה נמוכה הדירוג הוא מ 1-5
      ממליץ חוות דעת נוספת מאורו/אונקולוג
      התיחסות נכונה צריכה להכליל גם את מצב בריאותך הכולל (ניתוח כולל הרדמה )
      רמת אגרסיביות
      תלמד את כל תופעות לואי מכל טיפול לפני קבלת החלטה

      • רפי

        אכן בצעתי בדיקת4k שבעקבותיה בצעתי 2 ביופסיות בהפרש של כשנה וחצי .
        התוצאות של הביופסיה ציינתי בהודעה הקודמת.
        מצ"ב בריאותי כללי מצוין.
        לעיתים מתן שתן תכוף.

    • איצי באר

      שלום רפי
      ממליץ לך להפגש בהקדם עם אונקולוג מומחה בסרטן הערמונית (אחד או שניים).
      השאלות בשצריך לשאול אותו הן:
      1. האם דרוש טיפול אקטיבי כרגע?
      או שלאור תוצאות בדיקת הפרולאריס ניתן להסתפק במעקב פעיל?
      2. האם טיפול מקומי (Focal Treatment) לחיסול הנגע, יכול להיות אופציה?
      3. במידה ואתה שואל אותי איזה טיפול הייתי עושה לאור הנתונים שלך, אני הייתי מעדף קרינה חיצונית ולא ניתוח להסרת הערמונית מהסיבות הבאות:
      א. זה לא טיפול חודרני, בד"כ אין חשש לזיהומים
      ב. אין צורך בקטטר
      ג. כנראה בהקרנות פחות תופעות לוואי
      אתה יכול גם להתקשר איתי..
      הרבה בריאות
      איצי באר

      • רפי

        שלום איצי,
        תודה רבה לתגובתך.
        אני נמצא במעקב של אורולוג מנהל מחלקה בבית חולים ידוע.
        האונקולוגים שאני פוגש יש נטייה לנתח כיוון שזה תחום המומחיות שלהם.
        עוד לא פגשתי אונקולוג שממליץ על קרינה.
        איך אפשר להתקשר אליך ?

        • דניאל

          זה בדיוק מה שזהיתי ולא היה לי נעים להגיד, דוחפים למסלול mri, ביופצית פיוזן ניתוח וקדימה הפועל. אמנם יש מקרים שזה קריטי דווקא בגלל בדיקות עזר כמו 4kscore,שכן מראות סכנה לסרטן אגרסיבי. ואז כן צריך ניתוח הרב לא צריך.אבל פחות מדברים על מסלול המעקב הפעיל בלי כל טיפול רדיקלי, מקסימום ביופציה אחת ובדיקות הדגימה לסיכויי סרטן אגרסיבי. בבדיקות עזר נוספות.הבעיה כיום זה הדחיפה הבלתי הגיונית לניתוחים, כי המחשבה של אדם רגיל שיש לו תאים סרטניים בגוף היא מעוררת חרדה ורוצים מהר להוציא את זה. הגוף מתמודד עם סרטןכל יום, בגוף זו האמת. הרב לא מתים מזה, והמיעוט ניתן לטיפול, העיקר זה קבלת החלטה על סמך בדיקות עזר כמו 4kscore, והאחרות שניתן לבצע ,לפני ואחרי הביפוציה, שלא נפרט כאן. אני ראיתי את המקרה של אבי, שהיה עם גליסון 6 סרטן , וחי איתו עד גיל85, לא יכלו לנתח אותו בכל מקרה בגלל בעיה רפואית מסוימת. ונאלצנו להשאר במסלול מעקב בלבד. ממה שעברנו איתו בחכמת הבדיעבד, התחזקתי להבין שהמסלול של המעקב על פי הססטיסטיקות, הוא שצריך להיות הרווח, וניתוחים הם דווקא החלק הקטן מהמקרים. מה גם שיש הרבה בדיקות עזר שנותנות אינדקציות מדעיות לגבי הסיכוי לסרטן אגרסיבי. לדעתי המחסום בלחיות עם סרטן התחלתי, בעיקר הוא פסיגולוגי אך מובן. לחיות עם תאים סרטניים בעידן שלנו זה נתפס כאסון, ומעורר חרדה, שלמעשה, רב אלה שעוברים ניתוח במסלול הפולשני, אחר כך סובלים מתופעןת לוואי איומות . מסקנתי להשתמש בכל בדיקות העזר ולהיות מוכן לחיות טוב עם האשליה שאותי תמות מסרטן כביכול כאשר בפועל כל רגע אתה יכול לקבל התקף לב שבץ מוחי ועוד אסונות אחרים. אני יצאתי ממסלול הדאגה. חוץ מזה אם זה מתפשט במהירות ראיתי מקרים שגם ניתוח רדיקלי לא עוזר הסרטן הוא מערכתי הגוף מיצר גרורות גם אחרי הוצאת הגידול כולו. !! גם כל הביפוציות החוזרות, כאשר יש 40אחוז סרטןשלא מתגלה בביופציה. דווקא הmri,נותן איהדקציה טובה אבל לא לרמת וסוג הסרטן. בקצור האבחון לא חד מדצעי בכל אמצעי. למרות שהביופציה היא אכן הממצא הקליני היחיד לאישור קיום תאים, סרטניים ודרגת הסיכון,רק שביופציה לא תמיד מוצאת את התאים הסרטניים. אבל אין בדיקה אחת מוחלטת, לכן לא ברור למה ביופציה עדיפה על בדיקות עזר 4kscore ואחרות. כל רופא שיושב מולך ולא רוצה להשיב על אםשרות 4kscore, רק mri, וביופסצית פיוזן, צריך להדליק אור אדום אצלך. אתה עוד אחד כנראה בסרט הניסיונות התמקצעות שלו. ואז ניתוח רק שחייבים. בעתיד אולי יהיו טיפולים פשוטים יותר, ויש גם טיפולים חדשים להתפשטות מחוץ לקופסית כמו לטציום. המדע מצקדם עכל יום שיש איכות חיים בלי ניתוח זה ברב המקרים רווח נקי.

  10. דוד

    הערמונית מודגמת בגודל כ- 9.3*3.5*5 ס"מ.
    נפחמשוערשל הערמונית 53CC ,= מוגדלת ומתבלטת לתוך שלפוחית השתן.
    אזורTZ בעל מרקם הטרוגני על רקע שינוים היפרטרופיים.
    באזורפריפריאלי בגובה האפקס עד גובה ה-GLAND MID אחורי מימין, מודגם תהליך בעל סיגנל נמוך בערכי T2W עם DWI
    רסטרקטיבית, נמדד בגודל כ- 1*5.1 ס"מ, מתאדר חזק לאחר הזרקת חומר ניגוד לתוך הוריד, רושם שחוצה את הגבול
    לשמאל.
    הממצאמתאים ל-5-PIRADS ,מתמשך לכיוון הבסיס.
    איסדירותשל הקפסולה.
    רושם למעורבות של הקפסולה ושל ה-NVB מימין.
    בנוסףבגובהGLAND MID אנטרו-לטרלי משמאל, באזור פריפריאלי מודגם מוקד 1.1 ס"מ, בעל סיגנל נמוך בערכי T2W עם
    DWI רסטרקטיבית, הממצא מתאדר – 4-PIRADS.
    שלפוחיתהשתן בקיבולת חלקית.
    בדופןהקדמית של שלפוחית השתן מודגם תהליך תופס מקום בגודל 3.2*9.1 ס"מ, בעל סיגנל נמוך בערכי T2W ,הממצא עם
    DWI רסטרקטיבית, האדרה בולטת לאחר הזרקה, חשוד לתהליך תופס מקום מדופן שלפוחית השתן כגון TCC.
    אין לשלול מעורבות של שכבת המוסקולריס בדופן שלפוחית השתן .
    בלוטות לימפה קטנות לאורך כלי דם איליאקליים.
    סיגנלשמור מעצמות האגן.
    סיכ

    • יעקב

      דוד
      חסרים מספר נתונים –
      מה גילו של המטופל.
      מה ערך ה PSA.
      האם עבר בירור כלשהו בעניין הממצא בשלפוחית השתן – ציסטוסקופיה, CT Urography וכו'.
      ככלל – אם אני מבין נכון את תשובת ה MRI מדובר במקרה של ממצא בערמונית וממצא בשלפוחית. במקרים כאלה חשוב להיפגש עם המטופל על מנת לדון מה הבירור הבא.
      רועי
      רופא בכיר במחלקה אורולוגית איכילוב

    • יעקב

      דוד
      PIRADS 5 הוא לא סימן טוב -כדאי שתפגש באורו/אונקלוג בהקדם
      יעקב

    • איצי באר

      שלום דוד
      הממצאים בערמונית שלך הם 4-PIRADS ו 5-PIRADS . ז"א הסתברות גבוהה לרקמה סרטנית בערמונית.
      הסבר: בסולם PIRADS יש 5 דרגות. דרגה 1 משמעותה הסתברות נמוכה מאד לסרטן הערמונית ודרגה 5 היא הסתברות מאד גבוהה לסרטן בערמונית. אתה בדרגה 4 ו-5, ז"א הסתברות גבוהה לסרטן בערמונית .
      פרט לכך יש ממצאים אחרים שיתכן שקשורים לשלפוחית השתן.
      ממליץ לך לא להשתהות ולהפגש בהקדם עם אורולוג אחד או שניים (לקבלת חוות דעת נוספת).
      הרבה בריאות.

  11. עמית

    שלום רב,
    אבי בן 74 פנסיונר. אובחן שלשם שחולה בסרטן הערמונית בסיכון גבוה 😞 הופנה בדחיפות ל בדיקת pet psma. במידה ולא התפשט הומלץ על הקרנות + טיפול הורמונלי לשנה וחצי. מקווה שנצליח לקבוע עוד השבוע. לדעת איפה אנו עומדים.
    אנו אובדי עצות
    מנסים לעכל עדיין הבשורה. מנסיונכם באיזה בית חולים כדאי לעשות מעקב אונקולוגי ותחילת טיפולים. ? מתלבטים בין בלינסון לאיכלוב חשוב שיהיה צוות מקצועי רגיש ומכיל.
    נודה לכל הכוונה🙏🏼🙏🏼🙏🏼

    • יעקב

      עמית
      בליסון ואיכילוב בתי חולים מצוינים ויש בהם את כל מגוון הבדיקות וטיפולים
      PET CT PSMA – הדמיה זו תתן תשובה באם המחלה גרורתית או מקומית בערמונית בלבד
      לא צינתם נתונים בסיסים כמו גליסון PSA
      נתן לטפל במחלה זו במגוון רחב של תרופות וטיפולים אשר הופיעו בעשור אחרון

    • יוסי

      הקרנות כדאי לבדוק גם באסותא ברדיולוגיה אצל ד"ר פפר המקום נעים הצוות מכיל ויש להם מאיץ קווי מבוסס MRI

  12. גורי

    שלום רב
    שנתיים אחרי זריקה אחת לחצי שנה דקפפטיל וסיום 5 הקרנות sbrt,
    גליסון היה 7 psa היה קרוב ל- 8. ביופסיה פיוז"ן
    מחלה הייתה רק בגליל אחד 2%
    שאר הגלילים שנידגמו היו נקיים
    בבדיקות מעקב כל כמה חודשים psa נע בין 0.15 ל- 0.10
    אני שואל אם יש צורך או כדאי לבצע mri או בדיקה רקטלית וכו"
    תודה

  13. גורי

    שלום רב.
    לפני שנתיים קיבלתי זריקה אחת דקפפטיל לחצי שנה
    וביצעתי 5 הקרנות sbrt.גליסון היה 7.
    מחלה הייתה 2% רק בגליל אחד מתוך כל הגלילים שנידגמו.
    בכל בדיקות המעקב במשך שנתיים ביקורת בכל כמה חודשים psa נע בין 0.15 ל- 0.10.
    השאלה היא אם מספיק במעקב בדיקת psa בלבד או שצריך צילום mri או בדיקה רקטלית וכו" מידי פעם.
    תודה

    • יעקב

      גורי
      מאחר וטופל בקרינה כדאי גם להתייעץ עם אונקולוג
      אבל באופן כללי למיטב ידעתי הם עוקבים רק אחרי PSA שהוא בהכרח רגיש יותר מיתר הבדיקות שניתן לבצע.
      רועי
      ד"ר רועי מנו – אורולוגיה איכילוב

      גורי אבדוק עם רדיולוג

    • יעקב

      גורי שלום רב,
      עפ"י ההנחיות אין צורך בביצוע MRI כבדיקת מעקב וערכי PSA אלו תקינים. מאחר ו-PSA הוא (במרבית המקרים) גורם רגיש מאוד לזיהוי נוכחות מחלה במעקבים שלאחר טיפול, ולא ברורה המשמעות של MRI לאחר טיפולי קרינה, ההמלצה היא מעקבים עפ"י PSA באופן שגרתי.
      בריאות שלמה,
      תומר
      ד"ר תומר חרס- רופא בכיר במערך אונקולוגי רמב"ם

  14. חיים קוחן

    שלום, שמי חיים קוחן. האם מישהו יכול לייעץ לי? אודה לו מאוד. בדיקת ה-PSA שלי קפצה מ-3.5 ל-8. לא עשיתי בדיקות מאז תחילת הקןרונה עד השבוע הזה מרץ 2022. פחדתי להידבק מהקורונה. ובשנתיים וחצי האלה ה-PSA עלה מ-3.5 ל-8. אני גם הולך לשירותים בתדירות גבוהה מאוד. קבעתי תור לאורולוג לעוד מספר ימים והוא יבדוק באופן ידני אם יש לי סרטן ערמונית. בספרו "במזל סרטן הארמונית" אלוף גיורא איילנד כותב "לא להסכים בשום פנים ואופן לעשות ביופסיה טיפשה – יש לנו זכות לבדיקת MRI". השאלה שלי היא: אם הרופא לא יסכים לשלוח אותי ל-MRI למרות כל הבקשות שלי, ויגיד שעלי לעשות את הביופסיה הטיפשה ולא יוותר, האם יש משהו שאפשר לעשות כדי שהוא בכל זאת ייתן לי הפניה ל-MRI? אני מוכן אפילו לשלם עבור הבדיקה מכיסי, רק שייתן לי הפניה. האם מישהו יכול לייעץ לי, מה אפשר לעשות כדי שהרופא בכל זאת ייתן לי הפניה ל-MRI גם אם הוא יתנגד לעשות זאת?
    תודה,
    חיים קוחן

    • יעקב

      חיים קוחן
      הקפיצה די גדולה צריך להיות בטוח שהיא אמינה
      (האם לפני הבדיקה רכבתה על אופנים או קימתה יחסי מין – גורמים שיכולים להשפיע על ערך PSA )
      באם ביצעתה בדיקה בודדת (לעתים מבצעים עם אנטיביוטיקה לבדוק שלא היה לך זהום )
      ממליץ שתבצע בדיקת 4K היא בדיקה פרטית אך יכולה לעזור בקבלת החלטה
      בקופה אפשר לבצע FREE PSA בדיקת דם (היחס בין PSA ו FREE PSA יכול להצביע
      בדיקה ידנית יכולה למצוא גוש קשה באזור מסוים אך לא בדיקה מושלמת
      במידה ואתה חושב שאתה מקבל את בדיקת MRI ממליץ שתפגוש אורו/אונקולוג פרטי
      ועם המלצה תגש לרופאת משפחה
      בהצלחה

  15. דניאל

    שאלה לגבי הדמיה, אם נמצא ממצא שלא חרג מהערמונית, האם בדיקת ct רגילה של אזור הבטן והאגן למשל בפרוטוקול כליות מספיקה לגלות שאין גרורות או ממצאים מחוץ לערמונית או שחייבים pet?

    • יעקב

      דניאל
      תשובה מפרופ זוהר קידר – מנהל רפואה גריעינית ברמב"ם
      בוקר טוב,
      בדיקת PET/CT סוקרת את כל הגוף ולא רק את איזור הבטן ומאפשרת לזהות מוקדי גרורות.
      ההחלטה האם לבצע בדיקה מסוג זה בשלב האבחנה הראשונית תלויה בדרגת הממאירות
      ונשקלת על ידי הרופא המטפל בצורה אינדיבידואלית לכל חולה לפי פרמטרים שונים.
      בברכה,
      זהר

  16. מוטי סלע

    בממצא פט סיטי psma נכתבמודגמת קליטה פטולוגית ניכרת בעצמה 19. מה המשמעות?

    • יעקב

      שלום רב,
      המספר מבטא את כמות הקליטה הנמצאת בממצא המודגם בבדיקת PET/CT.
      לעיתים מציינים מספר זה על מנת להשוות בין רמות קליטה בין בדיקות עוקבות או להסביר כי ממצא מסויים בעל עוצמת קליטה גבוהה יותר מממצא אחר. דווקא בבדיקת PSMA מספר גבוה או נמוך אינו מייצג בהכרח ממאירות חמורה יותר או פחות. התיאור במקרה הנשאל בו מצויין כי הקליטה היא "פתולוגית בעוצמה ניכרת" מעידה על כך כי מדובר קרוב לוודאי במוקד ממאירות ממקור סרטן הערמונית.
      בברכה,
      זהר
      תשובתו של פרופ זוהר קידר- מנהל יחידה רפואה גרעינית

  17. אורלי בן שושן

    גיסי עבר ציסטוקופיה
    וש בעייה של הצרות שופכה
    אנחנו מחפשים
    מוממחה אורולוג אונוקולוג שמטפל בזה
    תודה אורלי
    0547-920926

    • יעקב

      אורלי בן שושן
      במידה והבעיה היא רק ההיצרות ללא עדות לממאירות הייתי ממליץ להם על ד"ר אורי גור (מאיר) שמטפל בעניין היצרויות בשופכה.
      בברכה,
      רועי
      (רועי מנו רופא אורולוגיה איכילוב)

  18. ישראל בן שלמה

    בן 80-תאים סרטניים זעירים בערמונית 6/7 גליסון. ב- 2013 נשא BRCA2 במעקב צמוד MRI PSA פט סי טי אחרון -בסיכום תהליך יציב בערמונית המציג רצפטורים ל- PSMA ללא כל תסמינים… מרגיש טוב פעיל… האם ניתן עדיין להמתין במעקב כפי שאני נוהג. .PSA-12/

    • יעקב

      ישראל בן שלמה
      חסרים נתונים רבים אליהם יש להתייחס –
      החל מתשובה פתולוגית מדויקת,
      עיון בבדיקות ההדמיה וכו'.
      על מנת לקבל החלטה מושכלת ממליץ לפנות לאורולוג / אונקולוג מטפל
      בברכה
      ד"ר יובל פרייפלד
      מנהל היחידה האורו-אונקולוגית

  19. עמנואל נורמן

    שלום בתחילת החודש אובחנתי כחולה סרטן הערמונית. גיל 77 גליסון 7 PSA היה 20 ירד ל-14
    בנוסף יש לי בקע (הרנייה) דו צדדי והכירורג לא רוצה לנתח עד שאגמור את הסיפור עם הערמונית.
    גם האורולוג טוען שאי אפשר להוציא את הערמונית (דה ווינצי) כי עברתי לפני 3 שנים ניתוח סרטן המעי הגס.
    הייתי מעונין לשמוע חוות דעת נוספת ושאלתי למי אני שייך? אורולוגיה? כירורגיה? אונקולוגיה? רפואה גרעינית?
    תודה מראש

    • יעקב

      עמנואל
      תשובתו של ד"ר רועי מנו מאיכילוב
      צריך להבין בדיוק איזה ניתוח הוא עבר למעי הגס ואז אוכל לענות בצורה מדוייקת יותר.

      רועי

    • itzyb

      עמנואל יקר
      אונקולוג הוא הרופא המנהל את הטיפול בחולי סרטן.
      אתה צריך להיות בטיפול אונקולוג מומחה בטיפול בסרטן הערמונית. הוא אמור לנהל את הטיפול במחלתך.
      הרבה בריאות
      איצי

  20. שרה

    שלום רב, מבקשת להתייעץ לגבי אבי.
    בן 77.
    לאור עליית PSA בשנתיים אחרונות – בוצעה ביופסיה לפני כחודש, שהדגימה אדנוקרצינומה באונה ימנית. גליסון 9 (4+5).
    PSA אחרון (מדצמבר 2021) = 8.65.
    ביצע היום PSMA PET. אין עדיין פענוח אבל האונקולוג חושב שיש פיזור בבלוטות האגן. ונתן לו טיפול ב:
    להתחיל קזודקס לחודש אחד, ולהוסיף דקפפטיל לאחר שבוע. את הטיפול בקזודקס למשך שנה וחצי.
    טיפול באבירטרון ופרדניזון.
    שאלות:
    1. האם זריקת דקפפטיל ניתנת באופן חד פעמי ? אין זה טיפול המשכי ?
    2. האם הטיפול באבירטרון מתחיל ביחד עם הקזודקס או רק לאחר חודש ? ממש לא ברור מהנחיות האונקולוג.
    3. האם הטיפול בסיאליס מטרתו להקל על תופעות לוואי של הסירוס או שיש לו מטרה טיפולית כלשהי ?

    אודה לעשיית סדר בדברים.
    תודה

    • itzyb

      שרה יקרה
      הערה: אני אינני רופא ואני ממליץ לך לבקש את אישור האונקולוג המטפל לכל מה שכתבתי פה.
      נראה לי שיש אצלך אי הבנה.
      בד"כ קזודקס ניתן לשבוע עד חודש ולא לשנה וחצי.
      1. אני מניח שהכוונה של האונקולוג התכוון לטיפול בדקפפתיל למשך שנה וחצי. הדקפפתיל ניתן בזריקה אחת לשלושה חודשים (יש גם וורסיה שניתנת אחת לחצי שנה).
      2. הטיפול באבירטרון + פרדיניזון ניתן במקביל לדקפפתיל. בד"כ ההנחייה היא לקחת 4 כדורי אבירטרון ם ביום בצום. יש אפשרות לקחת כדור אחד ביום עם ארוחה שומנית דבר שקצת מקל על החולה (אין צורך להכנס למשטר של צום לפני ואחרי נטילת הכדור). קראי כאן כתבה בדיוק בנושא הזה:
      https://lwpc.org.il/%d7%9b%d7%9e%d7%94-%d7%90%d7%91%d7%99%d7%a8%d7%98%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%a2%d7%9c%d7%99-%d7%9c%d7%a6%d7%a8%d7%95%d7%9a/
      3. למיטב הבנתי ניתן להתחיל את השימוש באבירטרון לאחר סיום הקזודקס.
      4. מטרת השימוש בסיאליס הינה למנוע את התנוונות הפין. הטיפול שאביך מקבל הינו טיפול הורמונלי שמטרתו הורדת הטסטוסטרון (הורמון המין הגברי) לרמה נמוכה מאד (זאת בגלל הטסטוסטרון "מתדלק" את סרטן הערמונית).
      סיאליס מביא להזרמת דם מוגברת לפין.
      בגלל שהטסטוסטרון נמוך יורדת אספקת הדם לפין והוא עשוי להתנוון במהלך הזמן. כדי למנוע את התופעה הלא נעימה הזו האונקולוג המליץ על סיאליס.
      הרבה בריאות לאביך ולכולם.

  21. אורי לוי

    אם אני מבין נכון מ-0 תגובות לשאלה קודמת שהועלתה פה, אז אף אחד מקרב החברים בפורום והמומחים המשתתפים והמבקרים בו – לא שמע מעודו מעולם שום כלום הנחייה מניעתית בקטע של ס"ע. כלומר אין לנו דבר להעביר לבני משפחה, למכרים, לקרובים, לאנשים עם סיפור משפחתי וכו' כדי לחסוך מהם למען השם את הסבל הנורא והחרדות הכבדט הכרוכים במחלה. אם אכן כן, אז איך בדיוק אנחנו מרגישים עם זה בקטע של הרגש והתודעה? כלומר האם באמת יתכן מצב סביר של 0 מניעה ושל אפס מודעות לנושא ושל אדישות כללית של המערכת והתודעה הציבורית? האם זה בסדר? האם זה סביר בכלל? או שאולי אנחנו צריכים לנסות לעבוד ביחד על קובץ כזה שיכלול כל מה שניתן להמליץ עליו לשם מניעה, כי את השנוא עלינו בל נעשה לאחרים. כל תגובה עיניינית תתקבל בברכה.

    • itzyb

      4 גורמים עלולים להביא להתפרצות סרטן הערמונית:
      1. גיל – ככל שעולה הגיל הסיכון של הגברים ללקות בסרטן הערמונית עולה.
      2. תורשה –
      במידה ויש במשפחתך הקרובה חולי סרטן הערמונית או סרטן השד כנראה שאתה בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הערמונית.
      אם יש במשפחתך נשאי מוטציות מגבירות סיכון (למשל BRCA1 או BRCA2) או שאתה בעצמך נשא מוטציות כאלו אתה ברמת סיכון יותר גבוהה ללקות במחלה הזו.
      3. גזע – השחורים בארה"ב חולים יותר מאשר הלבנים בסרטן הערמונית.
      4. אורח חיים – יתכן שאורח חיים בריא בתזונה, אי עישון, משקל תקין ובפעילות גופנית תורם למניעה התפרצות סרטן הערמונית. למרות שאנו היינו רוצים שזו תהיה אמת מוחלטת עדיין לא הושגה הוכחה לכך.
      אם תסתכל על 3 הגורמים הראשונים אין לנו אפשרות להשפיע עליהם.
      לא ברור גם אם הגורם הרביעי, שמירה על אורח חיים בריא, כאמור אכן תורם למניעת סרטן הערמונית.
      לאורהעובדה שאין לנו כלים ממשיים למניעת המחלה הדבר הכי נכון לעשותו הוא להביא לגילוי מוקדם ככל האפשר.
      הכלים לכך הם:
      בדיקת PSA אחת לשנה מגיל 50.
      ביקור שנתי אצל אורולוג החל מגיל 50.
      שנהיה בריאים
      איצי באר

  22. יעקב

    שלום

    בעליית PSA לערך 0.1 ומעלה לאחר ניתוח יש אבחנה מבדלת, כולל גידול ערמונית פעיל.
    צריך לדון על כך עם האונקולוג\ית המטפל\ת כמו גם לגבי התזמון של בדיקות הדמיה במידה ונדרשות
    בהצלחה
    ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי

  23. מור

    כן, הציעו לבצע את הבדיקה באופן פרטי היא די יקרה, אבל הסבירו שהיא מתאימה מאוד למצב הזה, ושזה יתן תשובה מוחלטת אם יש ממצא סרטני בערמונית שהוא ממאיר וקטלני או לא, בוודאות כמעט מוחלטת. שאלתי אם הבדיקה 4kscore תראה שאין סבירות לסרטן ממאיר קטלני זה אומר שאין צורך בביופסיה? ושזה לפחות ל10 שנים?
    כמו כן, מה קורה אחרי קבלת תצאות הבדיקה בד"כ.
    שאלה נוספת, אם יש סרטן בפיראדס, 3, ניתן לבקש pet psma, בלי ביופסיה? זה יועיל? כי לפני שבותע ה mri ערמונית הופיעו לי גידולים קטנים בריאות ולא נעשה להם ביופסיה, השאלה אם במצב כזה כדאי לעשות petpsma,האם הוא מזהה תאים סרטנים בערמונית גם? וגם גרורות, שאלתי אז בשביל מה ביופסיה ערמונית?

  24. אריאל

    שאלה : חברים עברתי בדיקת 4K שהדימה 30% סיכון לסרטן גליסון 7
    מישהו יודע מה המשמעות של הבדיקה
    בתודה לעונים

  25. אורי לוי

    יש לי שאלה שמעניינת אותי מאוד ואולי יש בה גם חשיבות לגבי הפורום כאן; האם מישהו מהחברים פה שמע אי פעם בתקופה שלפני האיבחון בס"ע עיצה או הנחייה כלשהי מגורם רפואי כלשהו כללי או אורולוגי, שיש בה כדי לתרום למניעה? אם כן מהי ואולי כדאי להביא פה את רשימת ההנחיות האפשריות לתועלת הציבור כולו. אם לאו כיצד אנחנו מסבירים מצב של היעדר כל ידע ומידע בנוגע לאפשרויות המניעה מלכחתחילה.

  26. אורי לוי

    יש לי שאלה שמעניינת אותי מאוד ואולי יש בה חשיבות גם לכלל הציבור; האם מישהו מהחברים כאן שמע אי פעם בתקופה שלפני האיבחון בס"ע – הנחייה בריאותית כלשהי מגורם רפואי כלשהו, כללי או אורולוגי, שיש בה כדי לעזור במניעת המחלה מלכתחילה? אם כן מה בדיוק? אם לאו כיצד אנו מסבירים מצב של היעדר כל ידע וכל מידע על מניעה אפשרית? והיה אם יש הנחיות מועילות כלשהן כדאי אולי לרכז אותן כאן ואם אין שום כלום כדאי לשאול מדוע ולמה בעצם?

    • יעקב

      מור
      ממליץ שתעיין במאמר
      Developing timely care for prostate cancer patients with a PI-RADS 3 score presents challenges
      להערכתי (אני לא רופא) צריך לקבל לפחות חלק מהמרקרים הנתונים על
      PSA -מה מהירות שנוי , גודל ערמונית , free psa בדיקת דם ללא תשלום נתנת בקופות
      היחס בין PSA ן free psa הוא פרמטר שנלקח בחשבון בהחלטה לגבי ביופסיה
      אתה יכול לקבל הפניה לPSMA תנסה להיפגש עם אורו./אונקולוג בכיר
      בדיקה גנטית בסיסית מהקופה שלך (מספר מוטציות בסיסיות כמו BRAC1 -2 )
      לא ברור באיזה אופן זוהו אצלך גרורות בריאות
      לכן אונקולוג ולא אורולוג צריך לבדוק את המקרה שלך

      • דניאל

        הערה, בכלחית אין בדיקתpsa free, ללא תשלום, הבדיקה נעשית בתשלום בבית חולים של הכללית , עולה 99 שקלים.
        וצריך הפניה של רופא.
        בשיבא בית חולים לא של הכללית אפשר לעשות בלי הפניה, זה עולה מאה ומשהו שקלים.

  27. מור

    שלום רב, אני בן 60, בצעתי הדמיה mri ערמונית. נמצא פיראדס 3 באפקס, כל שאר הממצאים לפי אורולוג לא תואמים את הממצא, אין עדות לממצא בבדיקה רקטלית אצבע, psa1.3, בעקבות הפניה לביופסיה, התיעצתי עם אורולוג שעושה ביופסית פיוזן הוא אמר לי לחפש מומחה רדיולוג שמומחה בפענוח mri של הערמונית, שיפענח את ההדמעה שוב, לפני החלטה על ביופסיה. האם ניתן לקבל מידע או הפניה, אל רשימת מומחים שמתמחים בפענוח mri ערמונית, חוות דעת שניה, תודה.
    אם צריך לפנות אישית דרככם אשמח ליצור קשר בכל דרך שניתן להתקדם.

    • יעקב

      מור
      אנחנו לא נוהגים לפרסם שמות רופאים בפורום
      אתה יכול לפנות בדוא"ל פרטי שלי אנסה לעזור לך
      האם בדיקת 4K נלקחה בחשבון

      • מור

        כן, הציעו לבצע את הבדיקה באופן פרטי היא די יקרה, אבל הסבירו שהיא מתאימה מאוד למצב הזה, ושזה יתן תשובה מוחלטת אם יש ממצא סרטני בערמונית שהוא ממאיר וקטלני או לא, בוודאות כמעט מוחלטת. שאלתי אם הבדיקה 4kscore תראה שאין סבירות לסרטן ממאיר קטלני זה אומר שאין צורך בביופסיה? ושזה לפחות ל10 שנים?
        כמו כן, מה קורה אחרי קבלת תצאות הבדיקה בד"כ.
        שאלה נוספת, אם יש סרטן בפיראדס, 3, ניתן לבקש pet psma, בלי ביופסיה? זה יועיל? כי לפני שבותע ה mri ערמונית הופיעו לי גידולים קטנים בריאות ולא נעשה להם ביופסיה, השאלה אם במצב כזה כדאי לעשות petpsma,האם הוא מזהה תאים סרטנים בערמונית גם? וגם גרורות, שאלתי אז בשביל מה ביופסיה ערמונית?

  28. סיוון

    אבא שלי בן 67, אובחן לפני כשנה עם סרטן ערמונית Gleason score 4+3 כאשר הpsa היה 6.5 ביום הניתוח.
    עבר כריתה של הערמונית בשיטה הרובוטית. ממה שידוע ונמצא בבדיקה הפתולוגית התוצאה לאחר הניתוח הייתה זהה לזו של הביופסיה שנעשתה, כלומר לא היה שינוי בסוג הממאירות ודרגת הגליסון, והגידול נשאר בגבולות הערמונית ולא פרץ את הקופסית, כמו כן בלוטות הלימפה שהוצאו נמצאו נקיות לחלוטין. (תוצאה פתולוגית לאחר ניתוח pT2N0R0)

    חודשיים לאחר הניתוח רמות הpsa ירדו ל0.028.
    שלושה חודשים לאחר מכן עלה ל0.048
    וכעת, כחצי שנה לאחר הבדיקה הראשונה אחרי הניתוח עלה הpsa ל0.104.

    ישנה מגמת עלייה די ברורה שנראית לי מהירה ואני שואלת האם יתכן שהpsa עולה מסיבה שאינה בהכרח ממאירה? דירוג הגליסון של אבי אמנם נחשב בינוני אבל הpsa היה נמוך (התחיל בירור ב4.4) ותפסנו את הגידול בשלב מוקדם יחסית.
    חשוב לציין שלאבא שלי יש סרומה מימית כתוצאה מהניתוח והוצאת נקז מוקדם מדי, ואני תוהה אם זה יכול לגרום לעלייה של psa איכשהו במקרה הזה.

    תודה מראש לכל העונים

    • יעקב

      הי סיוון
      האם אבא ביצע בדיקות הדמיה PET-CT-PSMA
      האם נשקל לבצע בדיקות גנטיות (סוג מוטציות)
      כאשר יש זהום הPSA יכול להיות גבהה (לפעמים הרופאים ממליצים לקחת אנטיביוטיקה לפני בדיקה)
      לא מומלץ רכיבה על אופנים או יחסי מין לפני הבדיקה

      • סיוון

        היי יעקב,
        לא ביצע כי לא הומלץ לו ע"פ הMRI שעשה.
        השאלה אם מה שציינת לגבי תהליכים דלקתיים שמעלים psa רלוונטי לאנשים שעברו כריתת ערמונית, כי כפי שציינתי אבא שלי אחרי ניתוח

    • itzyb

      שלום סיוון
      עליה ב PSA אחרי ניתוח להוצאת הערמונית נקראת כשלון ביוכימי (כאשר ה PSA מגיע ל 0.2).
      יש חשש שנותרה רקמה ממאירה והיא שפולטת את ה-PSA.
      במקרה כזה נהוג להציע הקרנות משלימות לסביבת הערמונית.
      מציע שתפני לאונקולוג המטפל ותבדקי איתו מה השלב הבא בטיפול לאור עליית ה PSA. יתכן והא ירצה לבצע הדמייה לפני קבלת החלטה על הטיפול.
      בהצלחה
      איצי באר

  29. נסרלה יוסף

    בקשה מיוחדת, האם למישהו נותרו או שיש כדורים בשם אביראטרון
    בעלי צריך את זה 1 ליום למשך שנתיים בהמלצת הרופא דר' אמירה מסרואה מבית חולים בלינסון
    אני אישתו של יוסף נייד שלי הינו 0523902120
    יותר מאשמח לכל כדור או כדורים שיש ברשותכם.

  30. יורם שרגא

    תודה ליעקב בעיניין ביו-מארקרים וטיפולים פוקאליים מותאמים. נראה לעניות דעתי שהתחום חשוב מאוד וכדאי אולי לנסות כפרוייקט משותף לכולם להביא פה מיידע ברור בנושא, בין של מומחים יודעי דבר ובין של כל מי שהתנסה בעצמו. אם במקרה יש לינקים להרצאות או למאמרים הדבר עשוי להנהיר תחום מתפתח שמרבית הציבור טרם נחשפה אליו ולא תמיד בפגישת ייעוץ כללית או בהכנות לטיפול וכו' מדברים עליו . כלומר המערכת הרגילה לא ממש מכוונת את הפונים למסלול המסוים המתוחכם הזה וחבל.

    • יעקב

      יורם
      ממליץ שתעיין במאמר
      SUO 2020: Biomarker Review: Predictive/Actionable Biomarkers for Metastatic Prostate Cancer אשר מפרט את הביו-מרקרים השונים
      קימת אינפורמציה מסוימת באתר של אגודה למלחמה בסרטן
      רופאים אורו-אונקולוגים אשר מקבלים תוצאות גנטיות יודעים איזה סוג טיפול מתאים לחולה
      (טיפולים אימונוטרפים, ביולוגים או אחרים ) % חולים אשר השתמשו בתוצאות גינטיות הוא קטן
      לא לכל מוטציות ישנן תשובות

  31. יעקב

    שלום רב,
    אודה מאד לעזרתכם בבירור, האם יש אנשים (מבוטחי קופ"ח מכבי) שאושרה להם בדיקת MRI, לצורך אבחנת המחלה, לפני ביופסיה? ואם כן, באיזו שנה זה אושר?
    תודה רבה, יעקב

  32. יורם שרגא

    עוד לעניין טיפולים ממוקדים, תודה על התשובה,] אבל האם גם עוד חברים כאן מתרשמים שכל הנושא של בדיקות שנקרא להן מדוקדקות או מתוחכמות המבוססות על ביו-מארקרים מכיוון אחד ובמקביל כל הסולם של טיפולים פוקאליים מן הכיוון השני – לא כל כך הכי נגיש ומפותח וברור בארץ? נדמה לי שהייתה פה אפילו הרצא שלמה על טיפולים כאלה כאן באתר והמרצה המומחה דווקא מאוד הדגיש את חשיבות ההתאמה האישית. אולי הוא יוכל לתרום עוד לדיון ולהבנת התחום לתועלת אותה מחצית הציבור שנתברכה בערמונית…

    • יעקב

      יורם
      ד"ר קייזמן – מנהל אורו/אונקולוגיה של איכילוב ופרופ דב הרשקוביץ מנהל פתלוגיה נתנו הרצאה משותפת
      בזום 2020 על התאמת טיפול
      על מנת להחליט על טיפולל מבוסס ביו מרקרים בדיקה גנטית עבור אגרסיביות בינונית מומלץ על חברות
      Decipher, Oncotype DX (Prostate), Prolaris and ProMark, may be used.
      therapy predictive (תכנס לאתרים של החברות )
      דוגמאות של בדיקות אשר יכולות לנבא יעילות טיפול
      biomarkers include AR-V7 for predicting lack of response to specific anti-androgens (enzalutamide, abiraterone), ביו- מרקר יתן הערכה על יעילות טיפול הורמונלי
      מוטציה ידועה – BRAC1/2 mutations for predicting benefit from PARP inhibitor
      and PORTOS for predicting benefit from radiotherapy.
      נושא מתפתח וממענין

      • דניאל

        ניסינו בכל דרך לקבל יעוץ גנטי בגלל מוטצית brca ועבר משפחתי משני הצדדים, גם אב גם אם, בכללית , שום עזרה או רצון לעזור. שנית בפניה שקיימת בפורום סרטן ערמונית דר לינדנר, אתר זאפ, השיב שאין טיפול רלוונטי בprap inh. לסרטן ערמונית, איך זה מתיישב עם הדברים שהוצגו. תודה.

  33. אשקה

    תודה יעקב על תשובתך.
    אוסיף שאני בן 62
    עברתי טיפול הורמונלי קצר- זריקה וכדורים.
    גליסון היה 3+4
    עברתי פט סי טי לפני ההקרנות ולא נצפתה יציאה מהקופסית למעט זליגה קטנה לצינורית הזרע שבגללה התווסף הטיפול ההורמונלי לסדרת ההקרנות הקצרה (5)
    אם כך- איזה טיפול ניתן לשקול עוד? מה ה plan b לאחר הקרנות?

    • יעקב

      אשקה
      שלום רב,
      קשה להמליץ במסגרת הפורום על טיפול או מעקב מכיוון שחסר מידע רב.
      באופן כללי, במקרים רבים הטיפול הקרינתי וההורמונלי הם הטיפולים היחידים, ולאחריהם יש מעקב בכדי להעריך את הצלחת הטיפול.
      בריאות שלמה,
      תומר
      ד"ר תומר חרס – רופא בכיר במכון אונקולוגי רמב"ם

  34. אבי

    שלום, בגילוי סרטן ערמונית ב 2017 היו לי ערכי פי אס איי 2.91. לאחר שנה- 3.47, ב 2020 5.88 עברתי 5 הקרנות בינואר 2021 וטיפול הורמונלי לחצי שנה. הערכים באפריל, אחרי הטיפול היו 0.5; בנובמבר 2021 0.75 לאחר 4 חודשים 1.08 וכעת 1.55 הרופא המטפל הסביר את העלייה בשילוב של הקרנות וטיפול הורמונלי. ציפה לראות התחלת ירידה. מה הדיאגנוזה לכך שהעלייה ממשיכה? בברכה ותודה

    • יעקב

      אבי
      צריך לשקול שנוי טיפול
      לא צינתה איזה טיפול הורמונלי עברתה (קימות מספר אופציות טיפוליות)
      מה הגליסון שלך
      האם ביצעתה בדיקת הדמיה PET PSMA

      • אבי

        אינני בטוח שתגובתי הקודמת לדבריך נשלחה. כותב שוב ומתנצל אם זה מופיע פעמיים. ראשית, תודה רבה על התגובה. מוסיף לדברים שכתבתי קודם שאני בן 62. הטיפול ההורמונלי שעשיתי היה קצר- זריקה וכדורים לזמן קצר. הגליסון היה 3+4. בפט בי טי נצפה הגידול ברובו בקופסית מלבד זליגה שהרופא זיהה לצינורית הזרע ולכן קיבלתי בנוסף לקרינה טיפול הורמונלי

    • יעקב

      אבי
      טיפול הורמונלי הוא שם כולל למספר תרופות שונות בתחום זה – בטוח שרופא שלך מכיר את האפשרויות
      (אבירטרון, אינזמוליד ידועות נתנות בכדורים ועודטיפולים בזריקות )
      יתכן וכדאי לבצע בדיקת מוטציות
      יש מגוון אפשרויות ממליץ שתקבל דעה נוספת מרופא אורו/אונקולוג במידה ואתה חש לא בנוח ולא בטוח

  35. איציק

    סרטן ערמונית
    בן 60 PSA16 CCSHE, בדיקת PET FT
    בערמונית באספקט מרכזי מדיאלי יש איזוא האדרה עם קליטת יתר מובהקת של
    PSMA מסומן SUV מקסימאלי עד 6,7
    איזור זה מעלה אבחנה מבדלת שבין BPH משמעותי לבין אפשרות תהליך גידולי במקום זה מומלצת ביופסיה מכוונת לאיזור זה

    • יעקב

      איציק
      התקבלה תגובת רופא
      חסר קצת מידע – מה ה PSA של המטופל
      האם ביצע MRI ומה היתה התוצאה ב MRI
      האם כבר מאובחן עם סרטן? אחרת לא ברור מדוע נשלח לבדיקת PET PSMA.
      אשמח לענות ברגע שיהיו עוד פרטים.

  36. יורם שרגא

    מבקש לדעת מה הניסיון הלכה למעשה תכלס בשטח של אנשים החברים כאן עם טיפולים בשיטת 'נאנונייף'? איזה עוד טיפולים פוקאליים -מקומיים ממוקדים מומלצים? ומה מערך הבדיקות המיוחדות שעשוי לדייק את ההתאמה לסולם הזה של הטיפולים? וגם למה בעצם כל התחום הזה לא כל כך מפותח בישראל וגם לא ממש הכי נגיש וברור וגלוי לציבור המתעניינים הפונים לבתי החולים ולייעוץ ולהכוונת מומחים ברפואה הציבורית?

    • יעקב

      יורם
      תשובה מאורולוג מנוסה באיכילוב :
      "לצערי לא מבצע טיפולים פוקליים לכן פחות מכיר קריטריונים ספציפיים למקרים
      בהם מעדיפים טיפול אחד אל מול השני.
      עדיף לשאול את פרופ' מרגל שיש לו הכי הרבה ניסיון בתחום בארץ."

      נב פרופ מרגל עובד בבליסון

    • יוסי

      הרבה זמן לא נכנסתי לפורום לכן מגיב באיחור. עברתי טיפול ננונייף לפני כ 10 חודשים. תוצאות טובות. גידול גליסון 3+4 נעלם למעט נקודה מקרוסקופית בגליסון 3. PSA ירד מ 8 ל 2.5. תפקוד שתן לא נפגע. זקפה נחלשה – נפתר ע"י סיאליס. הטיפול לא מוכר לביטוח ומומן פרטי כ 80 אלף ש"ח. ההתאוששות מהטיפול הייתה קצת קשה (יומיים כאבי תופת שאופטלגין לא עזר) וזאת לעומת הקפאה שהבנתי שההתאוששות קלה מאוד (הקפאה הייתה האלטרנטיבה שחשבתי עליה והקפאה מוכר לביטוח)

  37. יעקב

    יוסי
    4ּ+3 גדול יותר מ 3+4
    זה אומר שיש יותר רכיבי גלסון של 4 מ 3 ולכן בנוסף ל 4+4 היתי מתיחס לממצאים שלך
    כגליסון 8 ולא 7
    קימים אמצעים נוספים לבדיקת אגרסיביות של התאים שהוצאו בפתלוגיה באמצעים
    של חברות אחרות

  38. יוסי

    שלום רב
    לפי בדיקה פתולוגית חלק מהממצאים 4+3 וחלק 4+4 לפיכך באיזו דרגת גליסון נמצאים 7 או 8 (ולפי הדירוג החדש 3 או 4) או שיש משהו באמצע מבחינת האגרסיביות של הגידול
    תודה

  39. יעקב

    שלמה
    החלטה על אופי הטיפול תלויה במצב הבריאותי יחד עם זאת איכות החיים הוא פקטור חשוב בקבלת החלטה
    ממליץ שתבחון את תופעות לואי בכל אחד מהטיפולים ויש לא מעט
    כדאי שתבדוק גם אופציות נוספות בתלות אגרסיבות

  40. שלמה

    בן 73, PSA 6 , אחרי MRI וביופסיה נמצא איזור נגוע בערמונית . גליקסון 7.
    אחרי פט- סיטי שנראה שעדיין ממוקד רק באיזור הערמונית.
    מתלבט בין ניתוח להקרנות.
    מבקש לדעת איך אפשר להגיע לד"ר דניאל קייזמן בפרטי בהקדם ?
    שלמה , נייד 052-802-4949.

  41. חיימקה

    שימו לב נכון לעכשיו הפורום אינו באמת פתוח והודעות מהותיות ביחס למערכת הרפואית בישראל נמחקות ולא מסיבות טכניות…. כדאי מאוד שעמותה חופשית ודמוקרטית תואיל לתקן את ההתנהלות הזאת

  42. נתן

    שלום יעקב
    הכוונה psa. בבדיקה שעשיתי אתמול קטן מ 0.24
    הטסטרון 0.28.
    בבדיקות אחרונות הטסטרון היה קטן מ0.24
    הטסטרון עלה קצת האם זה משמעותי

    • יעקב

      נתן
      קיים קשר ישיר בין רמת PSA וטסטסטרון כל זמן שהמחלה מושפעת מטיפול הורמונלי
      קיים מצב שהטסטסטרון בלתי נמדד וה PSA עולה

  43. נתן

    בבדיקת דם השבוע pca < 0.24.
    טסטרון 0.28. פעם קודמת היה < 0.24
    האם זה משהו חריג

  44. שרה

    הי לכולכם,
    כל כך שמחה שקיימת עמותה!
    אבא שלי מתמודד עם סרטן הערמונית כעשר שנים, אך לצערי איננו משתף אותי כמעט, מרגיש שעלול להכביד עלי.
    לאחרונה הוא משתף יותר וזה נותן לי את האפשרות לעזור לו.
    רציתי לשאול גבי טיפול בלוטיציום. מי שעבר ויכול להדריך אותי בנבכי הבירוקרטיה, על מנת לקבל החזר/השתתפות מלאה או חלקית.
    תודה רבה
    שרה

  45. איצי באר

    שלום לכולם
    האם יש פה מישהו שעבר ניתוח להסרת הערמונית ומעוניין להיות בקשר עם מישהו במצב רפואי דומה?
    זאת במסגרת הפרויקט "חיבורים" שמחבר בין מתמודדי סרטן הערמונית במצב רפואי דומה.
    הדבר מאפשר למשתתפים להחליף דעות ורשמים ועשוי להקל את ההתמודדות במחלה על המשתתפים בפרויקט.
    הפרטים הנחוצים הם: גיל, אזור מגורים (צפון, דרום או מרכז) ומועד הניתוח.
    אפשר לחזור אלי עם הפרטים או להשאיר אותם כאן בתשובה לפנייה הזו.
    תודה רבה לפונים ובריאות לכולם
    איצי באר
    [email protected]
    050-8228530

  46. יעקב

    דפנה
    לא מסרת פרטים על אופי המחלה אצל המטופל (גליסון ואיזה טיפולים הוא עבר)
    בדיקה צריכה לתת תשובה האם הגידול הוא "שקט" ובעל רמת מסוכנות נמוכה, כזה המצריך טיפול מינימלי או מעקב, או האם מדובר בפוטנציאל אגרסיבי , ולהפך לגידול פוטנציאל גרורתי ומסכן חיים.
    בוחנים את הגנים המפעילים את הגידול
    ניתן לבחון מסוכנות הגידול ולנבא, גם לטווח של עשר שנים, את התפתחות המחלה.

  47. דפנה ויונתן

    שלום,
    הרופא המומחה המליץ על בדיקת decipher. האם מומלצת או מיותרת?

  48. נעם

    שלום , ברצוני להתייעץ.
    אבי , גבר בן 62 , חולה בסרטן ערמונית גרורתי .
    לאחר טיפול של כשנתיים בתרופות ההורמנאליות תוך השתתפות במחקר לבדיקת הקיטרודה, (אנו משערים כי הוא קיבל את הפלצבו בגלל שלא היה לו שינוי כלשהו וכך גם הרופאה בחודשים האחרונים רומזת לנו), ה- psa חזר לעלות אלוחרי שירד ל-0.14 בתחילת הטיפול בינואר 2021.
    אבי עדין נמצא במחקר ומקבל טיפול הורמנאלי; קבלת תרופה בכדורים על בסיס יום יומי "אנזוליט" ובנוסף זריקה כל שלושה חודשים זריקת "זולוטקס".
    לאחר שבחצי שנה האחרונה ישנה עלייה של ה- psa ,
    בבדיקת psa האחרונה שהוא עשה ,
    בדיקה מאתמול (10.01.22)
    ה- psa המשיך לעלות וכרגע עומד על-24.
    מבחינת הרופאה המטפלת כל עוד אין החמרה קלינית ניתן להמשיך במחקר ובקבלת הטיפול ההורמונאלי , אבל אני ממשיכה לדאוג,
    כיוון שידוע לי שכל עוד שה- psa עולה זה אומר שהמחלה "משתוללת".
    ואני תוהה האם עליו לשנות טיפול? לעבור אולי לטיפול של כימותרפיה או הטיפול בליציון שהבנתי שהוא גם מאוד חזק . או אולי כל סוג טיפול אחר שניתן ?
    אנחנו באמת מתלבטים מה לעשות כי אני חושבת שכבר הניסוי לא מועיל לאבא שלי וצריך להחליף שיטת טיפול והרופאה אומרת מצד אחד שהיא מתייעצת ביחד איתנו מצד שני היא מאמינה שכל עוד אין החמרה קלינית אפשר להמשך בניסוי . חשוב לציין שכן יש שתי קליטות חדשות בגב שלא היו לו בתחילת המחלה.
    מה דעתכם? אשמח לתגובות בנושא על מנת לדעת איך להמשיך מכאן .
    בתודה מראש , עם הערכה גדולה – נעם !!
    בריאות איתנה לכולם אמן !

    • יעקב

      נעם
      נשלח ל 2 רופאים עדיין ללא תגובה
      ממליץ להיפגש עם אורו/אונקולוג בכיר לקבלת דעה שניה

    • יעקב

      נעם
      קיימות מספר אפשרוית להתייחס לעליית
      ובפרט להמשיך בטיפול הקיים כל עוד אין שינוי מהותי בבדיקות הדמיה
      PSA
      לגבי המקרה הספציפי צריך להתייעץ עם מומחה\ית לגידולי ערמונית
      בהצלחה
      ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי

    • יעקב

      שלום נעם
      נשמע שיש עליה משמעותית עם זמן הכפלה קצר של PSA – אין ספק שהדבר מעיד בסבירות גבוה על התקדמות מחלה.
      סביר שבמסגרת מחקר בדיקות המעקב שמבוצעות הינן מיפוי עצם ו CT בלבד – שככל הנראה לא עונות כרגע על קריטריוני ההתקדמות כפי שנקבעו לצורך המחקר.
      ייתכן שביצוע PET PSMA יצביע על התקדמות ברורה.
      מציע לבצע דיון מסודר עם אונקולוג מטפל – בכל שלב זכותכם לבקש לצאת מהמחקר ולהתקדם לקווי טיפול נוספים
      בברכה
      ד"ר יובל פריפלד
      מנהל היחידה האורו- אונקולוגית
      מחלקת אורולוגיה בית חולים כרמל
      http://www.urologiconcology.co.il

    • עליזה

      שלום נעם, אם ברצונך ליצור קשר , בעלי היה באותו מצב אשמח לשוחח איתך תיצרו קשר למייל שלי [email protected]

  49. יעקב

    אורי
    אפשר להבין את החלטה של האורולוג
    ה PSA שלך היה צריך להיות נמוך יותר אחרי הניתוח
    נשלח לחולה שעבר הקרנות לאחר ניתוח
    ולרופא רדיולוג – אידע אותך בהתאם
    יעקב