סרטן הערמוניתפורום שאלות ותשובות

הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע, וכן להיוועץ ברופאים מומחים (לרשימה לחץ כאן).
השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן הכרחי לציין מדד גליסון וערך ה-PSA),
גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו')
כך יתאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.
בפורום אתה יכול להציג את הכינוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא"ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התייחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.
התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות
.

לידיעה: כל פעילויות העמותה נעשות על ידי מתנדבים ובמימון תרומות כספיות שמתקבלות.
תרומות יתקבלו בתודה ובברכה
פרטי בנק להעברת תרומות:
שם החשבון: “חיים עם סרטן הערמונית”, בנק הפועלים 12, סניף 746, חשבון 368623

לדרכים אחרות להעברת התרומה הקישו כאן

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים,
אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן
ואין היא בשום אופן תחליף להתייעצות עם רופא

צור נושא חדש

ביטול

4,926 תגובות
  1. יצחק

הפנו אותי לביופסיה פיוזן
    חשד לBIRDS5
    האם כדאי לעשות לפני כן ISO PSA ?
    כדי להמנע מהסיכונים שכן אני סובל מהלב
    כמו כן עם מי ניתן להתייעץ בחו"ד שניה לMRI ?

אשמח לקבל חו"ד

2. יהורם ישראלי

עידכון בנבכי תסבוכות הבדיקות המתקדמות
    בהמשך לפוסט קודם, ראשית כל הנושא של הבדיקות הגנומיות הוא תסבוכת אחת גדולה שאינה מובהרת לציבור משום בחינה.
    שנית מה שפורסם כאן מתייחס לאתר הקופה הגדולה במדינה היא הכללית.
    ממה שניתן להבין מהאתר הזה המצב הוא שהנשים חברות הקופה ברמה הרגילה של החברות הכללית זוכות לבדיקה.
    לעומת זאת הגברים החברים בקופה באותה רמה בדיוק לא זוכים לה. הם יכולים לזכות להחזר רק אם הם משודרגים ברמה הכי גבוהה של הביטוח המשלים.
    אם המצב הוא באמת ככה ואין כאן סתם חוסר הבנה של קורא מקרי, כלומר על אותה בדיקה הנשים מקבלות ברמה הרגילה של החברות והגברים לא מקבלים אלא ברמה הגבוהה את ההחזר
    אז מה שעולה מכך הוא מצב של אפלייה בוטה שהיא טעונת תיקון דחוף. ואגב האפלייה הזאת אינה מוגבלת רק לנושא הזה של הבדיקה המסויימת הזאת אלא היא גורפת לכל אורך הסיפור מהחל עד כלה. אין משתמע מכך חלילה שיש לפגוע בזכויות של אחיותנו וחברותנו היקרות אלא להפך שיש לדאוג לשיוויון מלא וכשם שהנשים יודעות להאבק יפה על זכותן לשיוויון כך צפרא טבא לגברים גם כדאי להתעורר ולהתחיל לערוך את מאבק השיחרור שלהם בהתמודדות האונקולוגית ובכלל בחיים.

3. יהורם ישראלי

יש לי שאלה חשובה; באתר הקופה הכי גדולה במדינה – הכללית יש פירוט של זכויות לחולים אונקולוגיים. בפירוט הזה מתוארת בין היתר בדיקת אונקוטייפ. ככל הידוע לבדיקה הזו יש גם גירסה המתאימה לס"ע. אבל באתר יש התייחסות רק לסוגי סרטן אחרים כגון המעי והשד. אולי יש פה מישהו שיודע למה תמיד סרטן הערמונית יוצא מקופח וכאילו לא כל כך נחשב? ומה אנחנו הולכים לעשות בנושא לשם תיקון המצב?
    כאן הנוסח באתר לעיונכם; https://www.clalit.co.il/he/info/clalit4you/pages/rights_of_cancer_patients.aspx
    בדיקות Oncotype

1. בדיקת Oncotype DX colon מספקת לרופא המטפל כלי לתכנון הטיפול התרופתי בחולי סרטן המעי הגס שלב שני שמצויים בסיכון נמוך להישנות מחלתם. הגורם הממליץ לעשות את הבדיקה הוא מנהל המרכז האונקולוגי לחולי סרטן המעי. הגורם המאשר הוא ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה.

2. בדיקת Oncotype DX. הבדיקה מאושרת בהתקיים כל הקריטריונים הבאים:

• סרטן השד שאובחן הוא פולשני וגודלו פחות מ־5 סנטימטרים.

• הגידול מבטא קולטנים לאסטרוגן ו/או לפרוגסטרון.

• ללא גרורות בקשריות הלימפה.

• נשים שצפויות לקבל טיפול באמצעים הורמונליים (טמוקסיפן).

הגורם הממליץ לעשות את הבדיקה הוא מנהל המרכז האונקולוגי המטפל בחולות סרטן השד או רופא בכיר מטעמו.

• איצי באר

יורם
      ממידע שנמסר לי מטעם חברת אונקוטסט: מבוטחי כללית פלטינום זכאים להחזר של 10000 ₪ בתנאי שהמכוטח אובחן עד שנתיים לפני הבקשה למימון.
      בנוסף מבוטחי כללית מושלם זכאים ל1000$ (נקרא משום מה חו״ד שניה)
      לגבי שאר קופות החולים צריך לברר.
      אני לא יודע למה זה לא מפורסם. אני מזמין אותך להתקשר אליהם ולשאול. אשמח שתעדכן את כולנו.
      כמובן שביטוחים פרטיים מכסים את הבדיקה לפי תנאי הפוליסה של כל מבוטח ומבוטח….

4. אופיר

שלום
    רציתי לברר לגבי ניתוח כריתת ערמונית,
    באיזה מקרה מוציאים גם לימפה ? שמעתי שתי דעות שונות, ואשמח לברר גם גם עם מומחי הפורום,
    האם כל מי שהסיכוי למעורבות לימפה שלו הוא מעל 2 אחוז או רק מעל 5 אחוז, יש להוציא גם לימפה?
    תודה רבה

• haim dagan

אופיר שלום,
      להלן תשובתו של ד"ר דניאל קייזמן.
      רפואה שלמה.

שלום. 5% הוא ערך שמוזכר בחלק מהספרות הרפואית, ברם יש מנתחים שנוקטים בסף שונה. יש לשוחח עם המנתח הספציפי אודות מאפייני הניתוח. בהצלחה, ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי

• אופיר

חיים שלום,
        תודה רבה לך ולד"ר קייזמן,
        כיון שאני עומד על סיכוי של 4 אחוז, משאיר אותי בהתלבטות רצינית עם איזה מנתח ללכת זה שאומר להוריד לימפה (כי מעל 2%) או לשני שאומר לא להוריד (כי מתחת ל 5%). יש לציין כי שניהם מנתחים מאוד מנוסים.
        ד"ר קייזמן כתב שבספרות נאמר 5% אך יש מנתחים שנוקטים בסף שונה, אשמח לדעת מה הסיבות שהם נוקטים בסף שונה, בכדי שאוכל להכניס זאת לשיקולים.
        המון תודה

5. אלי קופל

שלום לחברי העמותה.. סיימתי טיפולי הקרנות לטיפול בסרטן הערמונית ביום 11 מאי. במקביל אני מטופל הורמונלית.
    בימים האחרונים( בערך 10 ימים מסיום הטיפול)אני חש סחרחורת וחולשה..
    האם הדבר סביר?, יש דרך לטפל? כמה זמן ימשך?
    בברכה ותודה מראש
    אני בן 74

6. יורם

שלום, עברתי כריתת ערמונית ב – 5/2020. גליסון 7 3+4. ביוני 21 ה- psa עמד על 0.03 ומאז התחיל לעלות עד שהגיע ל – 0.3 בדצמבר 22. בינואר 23 התחלתי בסדרת הקרנות (37), שהסתיימו בחודש מרץ. הקרנות ללא טיפול הורמונלי (ביצעתי בדיקת דיסייפר שהראתה סיכון נמוך).
    בדיקת psa שביצעתי לאחרונה הראתה 0.03. כלומר ירידה מ – 0.3 ל – 0.03.
    לאור הנ"ל מה ניתן לומר ביחס להצלחת ההקרנות? האם התוצאה שקיבלתי עכשיו מלמדת באופן כלשהו על מיגור המחלה וכיצד עלי לנהוג מהיום ואילך?
    אודה מאוד על קבלת תשובתכם.

• haim dagan

יורם שלום,
      להלן תשובתו של ד"ר תומר חרס
      רפואה שלמה

יורם שלום רב,
      התוצאה טובה מאוד וניתן לקבוע שיש תגובה לטיפול. מוקדם מידי להחליט האם יש הכחדה מלאה של המחלה. יש להיות במעקב אונקולוגי בתקופה הקרובה.
      בריאות שלמה,
      תומר

7. חיים דגן

תשובתו של ד"ר דניאל קייזמן
    שלום, קשה להתייחס למקרה ספציפי אבל באופן כללי בגידול עם מאפיינים כמתואר, שתי הגישות אפשריות, ניתוח או קרינה. כפי שצוין תופעות הלוואי שונות, היעילות שווה, ואכן יש יתרון לניתוח ביכולת לתת בקלות יותר קרינה לאחר מכן במידת הצורך. יש לדון עם אונקולוג\ית ולנסות להגיע להחלטה שמתאימה למקרה הספציפי. שתי הגישות אפשריות וסטנדרטיות.
    בברכה,
    ד"ר דניאל קייזמן
    מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן,
    מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי

8. הבת של בוריס

שלום,

אבי בן 76 אובחן עם אדנוקרצינומה גרורותית של הערמונית (גרורות בהרבה עצמות וגם בלימפה). ערכי PSA שלו עלו מ-7 לפני כשנה ל- 27, מדד גליסון 9. בלוטת ערמונית עצמה הוצאה לפני כ- 15 שנים בגלל דלקת אך לא בגלל סרטן.
    האונקולוגית רשמה לו, בין השאר, Frimagon , זריקות. אך קופת החולים משום מה סרבה לנפק בטענה שמצבו לא חמור מספיק. מי נתקל בזה? מה ניתן לעשות? אני ממש אובדת עצות וגם כועסת מאוד. גם כי "גררו" אותו עם ביצוע הביופסיה קרוב לשנה כי ביטלו תורים ודחו מספר פעמים. זה ממש מרגיש לי רשלנות.

אשמח לעצות ובריאות לכולם

• איצי באר

שלום לבת של בוריס
      אם אני מבין נכון לפני 15 שנה אביך טופל באמצעות ניתוח דרך השופכה (הנקרא TURP), או בניתוח פתוח, ע״מ להקל על ההשתנה. טיפול כזה עושים כאשר הערמונית מוגדלת וגורמת לבעיה בהשתנה.
      במקרים הללו לא מסירים את כל הערמונית אלא רק את החלק הפנימי שלה שגורם להפרעה בהשתנה, כאמור.
      לכן יכול להתפתח סרטן ערמונית בחלק הערמונית שלא הוסר בניתוח וזה כנראה מה שקרה אצל אביך.
      הטיפול שהוצע לאביך הוא טיפול בעזרת פירמגון שגורם לירידה מהירה של ה psa ולדיכוי הרקמות הסרטניות בכל הגוף.
      טיפול אלטרנטיבי, יעיל ביותר, יכול להיות עם כדורי קזודקס למשך כשבועם ולאחר מכן זריקה תלת חודשית או חצי שנתית של תכשיר הנקרא דקפפתיל או שם מסחרי אחר.
      גם הטיפול בפירמגון וגם הטיפול בקזודקס יחד עם זריקת דקפפתיל הם טיפולים הורמונליים שפועלים להורדת יצור הורמון המין הגברי, הטסטוסטרון, בגוף המטופל.
      אני חושב שעליכם לפנות בדחיפות לאונקולוג המטפל ולהגיד לו שסורבתם לפירמגון. הוא לדעתי צריך לדאוג לאבא בוריס לטיפול, בהקדם האפשרי. את יכולה לפנות אליו דרך המייל ו/או בטלפון. לא לחכות לתור.
      בהצלחה והרבה בריאות לאבא.
      אם את לא מבינה משהו את מוזמנת להתקשר אלי.
      050-8228530 איצי באר

9. תמי

אבי עשה בדיקת pet ct psma
    בתשובות צויין שיש קליטה דיפוזית בשתי האונות של הערמונית דל רצפטורים – psma בעוצמה קלה בלבד
    מה זה אומר?

• יעקב

בת של בוריס
      תנסי לפנות לפניות ציבור של הקופה אליה שיך אביך
      יעקב

• haim dagan

תמי שלום,
      להלן תשובתו של ד"ר רענן ברגר.

Dr. Berger Raana
      אכן סרטן מקומי בלבד שלא התפשט ולא שלח גרורות

רפואה שלמה לאביך

10. חיים גבריאל

שלום.
    חדש בכל הנושא,בן 63.8 לאחר בדיקת MRI להלן התוצאות:

להלן ממצאי בדיקת MRI של בלוטת הערמונית
    טכניקה: הבדיקה בוצעה במכשיר של T3 עם סליל חיצוני, כולל DWI וחומר ניגוד.
    התוויה קלינית: PSA .5.4 לבירור.
    אין בPACS בדיקות קודמות לצורך השוואה.
    ממצאים:
    מימדים של בלוטת הערמונית : 5.5*4.0*3.9ס"מ עם נפח משוער 45 סמ"ק.
    .0.12 – PSA DENSITY
    BPH ב-TZ. לא הודגם תהליך מוקדי חשוד ב-TZ.
    ב-PZ פסים לינארים של אות ירוד ב2-T המתאימים לפרוסטטיטיס או פיברוזיס – PIRADS .2
    ב-PZ פוסטרו-לטרלי משמאל ב-GLAND MID( לדוגמא: בחתך ,10 סריה 5 ובחתך ,15 סריה 4( מוקד לינארי ומשולש של
    אות ירוד ב2-T. התהליך מודד כ10-*4מ"מ.
    אות ירוד מאוד ב2-T. אות ירוד באופן קל ב-ADC. ללא רסטריקציה בדיפוזיה או האדרה מוקדמת. PIRADS .3
    ללא מעורבות של NVB, קפסולה או שלפוחיות הזרע.
    ללא בלוטות לימפה מוגדלות או ממצאים חשודים בעצמות.
    התרשמות: תהליך בדרגת 3. PIRADS
    בברכה,
    ד"ר בלקום יונתן
    מומחה לרדיולוגיה אבחנתית

השאלות שלי מה ההמלצות להמשך: ביופסיה פיוז'ין במיידי ,בדיקת דם 4K או ISOPSA,חוות דעת שנייה לפענוח ה-MRI.אודה לכם על התשובות.

• חיים דגן

חיים גבריאל שלום,
      פענוח MRI שמדבר על PIRADS 3, פירושו שיש חשש ברמה בינונית למעורבות סרטן הערמונית.
      PSA DENSITY = 0.12 מטה את הכף במעט לכיוון שלילת גידול סרטני. (ערך הסף הוא 0.15).
      בנתונים האלו נראה לי נכון לבצע בדיקת isoPSA ובהתאם לתוצאות להחליט אם יש צורך בביופסיה פיוז'ן.
      חשוב לציין שזה לא יעוץ רפואי או תחליף ליעוץ רפואי.
      בשורות טובות.

• איצי באר

שלום חיים גבריאל
      אני מזמין אותך להעיף מבט בעץ ההחלטות למתמודדים עם סרטן הערמונית.
      STEP 5.1 ישנו הסבר על הנושאים השונים הקשורים ל MRI והבדיקות השונות ובסופו יש הפנייה למפת דרכים המפרטת את ההמלצות השונות.
      לקישור ל STEP 5.1 בעץ ההחלטות (הכנס בכפתור "מידע נוסף"):
      https://decision-tree.org.il/?page_id=107

קישור לעץ ההחלטות כולו:
      https://decision-tree.org.il/
      בהצלחה

11. דורון מעיין

לעניין הקרנת פרוטונים; השיטה אכן הגיעה בשעה טובה ומוצלחת למדינה. נכון לעכשיו רוב החולים בס"ע לא יודעים עליה, והיא גם אינה נגישה להם. התפקיד שלנו כאגודה הוא דבר ראשון להבהיר כל מה שניתן ביחס לרלבנטיות שלה לערמונית. דבר שני לאחר שתכובד זכותו של הציבור לדעת, לדאוג שאם אכן יש בה יתרונות משמעותיים – תהא נגישה גם עבור חולי ס"ע. אם לא נדאג לשני הדברים הללו עלולים לעבור עוד אי אלו עידנים עד שהגעת השיטה לארץ תהיה משמעותית לציבור גדול של גברים. בהצלחה לכולנו ורפואה שלימה.

12. גבריאל

שלום,
    ס"ע גרורתי לבלוטות הלימפה בבטן התחתונה ובאגן, בטיפול הורמונלי ומומעד להקרנות
    לאחרונה נחשפתי לתחום הקרנות הפרוטונים שכרגע מתקיימות בארץ בבית חולים הדסה במסגרת מחקר בלבד.
    שאלתי לפורום המכובד:
    האם אתם מכירים את שיטת ההקרנות?
    האם היא מומלצת לסרטן ערמונית גרורתי?
    האם מישהו כאן התנסה בשיטת ההקרנות הזו?
    תודה

• איתן בוגר

שלום גבריאל.
      מצטער לשמוע. מצבלא קל שבודאי מחייב טיפול. לא ציינת אם אתה החולה או זה מישהו אחר. גם לא את הגיל, והאם הערמונית כלולה או טופלה קודם. מכל מקום אני עברתי טיפול בפרוטונים (לערמונית ולבלוטות האגן) לפני שלוש שנים בבית החולים UC MEDICAL CENTER CINCINNATI OHIO. מרכז הפרוטונים הוקם שם כשנה לפני כך שהטכנולוגיה היתה מתקדמת (INTENSITY MODULATED PENCIL BEAM), אבל הנחיית הקרן עדיין נעשת באמצאות CT ודרשה החדרת בלון רקטלי בכל טיפול. עקב מצבי לא השתמשו בSPACEOAR. הטיפול בפרוטונים כלל 25 מנות של 1.8 גריי לערמונית ולבלוטות ובאה אחרי ברכיטרפיה לערמונית פלוס 18 חודש טיפול הורמונלי.
      הסיבה העיקרית שבחרתי בפרוטונים היא שנאמר לי ממקור יודע דבר שיתרון פרוטונים בהקרנת בלוטות היא בהקטנת הסכוי לפגיעה באיברים שכנים – בעיקר למעי הגס. כמו כן קראתי על כך למשל כאן https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8489485/.
      לי אישית היתה תופעת לוואי אחת שמאד הציקה לי – רגישות בחלחולת שגרמה לקשיים בשליטה בצואה, דבר שנעלם כעבור שנה בערך. אבל לא ברור אם זה היה כתוצאה מהפרוטונים או מהבכיטרפיה. אשמח לשוחח איתך בקולי או בWHATSAPP. מספרי-0523467139.

• גבריאל

איתן שלום,
        תודה על תגובתך המפורטת, אכן אשמח לשוחח איתך
        אצור קשר בימים הקרובים
        אני בן 52 ואני החולה
        תודה בינתיים

גבריאל

• חיים דגן

גבריאל שלום,
      סוגיית התאמת שיטת הקרנות הפרוטונים לטיפול בסרטן הערמונית שנויה במחלוקת.
      שמעתי מומחה אחד שמצדד מאד בשיטה, אך מאידך מומחה שני סבור שאין בכך שום יתרון.

13. יעקב

אודי
    בדוק עם רופא גסטרו ואז עם התוצאות תגיע אונקולוג אורולוגי

14. אודי

בס"ד

האם סרטן הערמונית הגרורתי יכול להשפיע על יציאות קשות וכאבים ברקטום ?

• איצי באר

אודי
      אין מקרה אחד דומה למשנהו. יתכן והסרטן גרם אצלך להפרעות ביציאות. להבנתי זה מחייב הדמייה כלשהי, אולי CT או MRI.
      הנושא מחייב בדיקה. תתייעץ עם האונקולוג
      בהצלחה

15. שלמה

שלום.
    לפני כשנה וארבעה חודשים עברתי חמש הקרנות לערמונית. היה לי גליסון 6 ו-PSA 7.17.
    אונקולוג אמר לי שבתוך שנתיים, PSA צריך לרדת ל-0.1.
    חצי שנה אחרי, PSA ירד ל-2.06 וחצי שנה אחרי הוא ירד ל-1.38.
    בפעם השלישית, לקראת פגישה עם האונקולוג בחודש הבא, יצא 1.39 כלומר הירידה נעצרה.
    האם אני אמור להיות מודאג מזה ומה האפשרויות שלי במידה והירידה לא תימשך?
    תודה.

• יעקב

שלמה
      ישנם מספר בדיקות שאוקולוג יכול להמליץ תלוי בתוצאות הבדיקות החל בדיקות גנטיות
      לא היתי מזניח
      ויש מגוון גדול של טיפולים כגון הורמונלים,כימו בהתאם לתוצאות שתקבל אפשר להתאים את הטיפול

• איתן בוגר

יעקב ושלמה-
        עד כמה שידוע לי, PSA לא חייב לרדת לאפס אחרי הקרנות בלבד (הבנתי שלא היה טיפול הורמונלי) כי לפעמים תאים שפירים שורדים את הקרינה וממשיכים ליצור PSA. מכל מקום, ההגדרה המקובלת (עד לפני זמן קצר) ל"כישלון ביוכימי" היה עליה של 2 NG/ML מה"נדיר", ז"א מהמדידה הבי נמוכה של PSA אחרי טיפול קרינתי. היום הגישה משתנה עקב השימוש בהדמיית PET המאד רגישה, המסוגלת לגלות סרטן גם ברמה של פחות משני ננוגרם למיליליטר. לכן ההסתמכות היא יותר על קצב ההכפלה של הPSA. במקרה הזה נראה שרמת הPSA התיצבה, וזה טוב. לפי דעתי, כדאי לשוחח עם הרופא המטפל ולקבוע תהליך מעקב שעשוי לכלול MRI ו-PET-CT בנוסף לבדיקות PSA. בהצלחה.

16. יוסי טוקי

בימים שבהם מאות אלפי אנשים יוצאים לרחובות בדרישה לדמוקרטיה – ממשיכים למחוק ולצנזר כאן באורח שיטתי וגורף כל פוסט שיש בו הבעת ביקורת מסויימת ביחס למערכות בריאות הציבור בישראל (להוציא הרשומות החשובות של מיכאל שזוכות באורח יוצא דופן להתפרסם בלא שתמחקנה). השאלה היא האם עמותה האמורה לדאוג למימוש זכויותיהם ולרווחתם של חולים יכולה להשיג באמת את המטרות הללו בלא דיון חופשי פתוח דמוקרטי העשוי להכיל לעתים גם ביקורת מסויימת על המערכות הקיימות? אם אין לנו באמת חופש על הגוף והבריאות ועל עצם החיים והיכולת לעשות פיפי – מה אנחנו כל כך דואגים מגורל מערכת המשפט בישראל?

17. גבריאל

שלום רב,
    האם מישהו התנסה או מכיר את התועלות בשימוש תוסף של פטריית
    Coriolus versicolor קוריולוס (זנב תרנגול הודו)
    כמסייעת לריפוי/ מלחמה בסרטן גרורתי?
    אשמח למי שהתנסה ומכיר
    תודה